Търсене

Начало Институции Кога и в разградската болница персоналът ще се научи на отношение към пациентите?
Кога и в разградската болница персоналът ще се научи на отношение към пациентите?
12 December 2018

Ужасно отношение към пациенти и близки, имитация на грижа за болните, мръсотия и немарливост. Така с няколко думи би описала Петя Цонева разградската болница, ако можеше накратко и по-спокойно да говори за това, което е преживяла там преди две седмици.


12_12_2018_bolnica_4.jpg12_12_2018_bolnica_3.jpg

Пред „Екип 7“ обаче тя избра да разкаже цялата история без да щади никого, дори и себе си - не скри, че в лечебното заведение е прекрачила границата на добрия тон. Причините за това ще станат ясни в следващите редове.

Петя е дъщеря на Гина Гунарис, възрастната жена която на 29 ноември вечерта пострада тежко по време на пожар в къщата си в Дряновец.

12_12_2018_bolnica_5.jpg12_12_2018_bolnica_2.jpg

Екипи на пожарната в Разград бяха изпратени на мястото на инцидента, след подаден сигнал на телефон 112 малко след 18 часа. Огънят тръгнал от газова бутилка, изпускаща газ, която секунди по-късно се възпламенила и пламъци погълнали всичко наоколо.

Официалната информация, оповестена след пожара, гласеше, че в резултат от случилото се

собственичката на имота е получила изгаряния на двете ръце и била откарана в разградската болница.

Дни по-късно, когато Петя Цонева ни потърси да разкаже за перипетиите си в лечебното заведение, научихме, че жената е с изгаряния и на лицето, а по време на пожара е пострадал и съпругът й – гъркът Йоанис Гунарис. Той също имал изгаряния по ръцете и в областта на ушите и лицето.

По думите на Петя адекватно отношение и грижа двамата получили единствено от пристигналия на мястото екип на Бърза помощ, който ги откарал до болницата. Какво точно е направено за Гина и Йоанис, след като са били свалени от линейката, Петя не знае. Тя пристигнала в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ около час по-късно, след като се уверила, че пожарът е овладян. Останала обаче озадачена още с влизането си в Спешно отделение, тъй като заварила майка си и съпруга й на пейка в коридора пред кабинетите. С по една превръзка на ръцете била само Гина.

Петя започнала да чука по вратите, за да търси лекар, но се оказало че такъв на етажа няма.

„Тръгнах към хирургичното отделение. Отвори ми сестрата и повика д-р Светлан Стоянов. Когато го попитах ще приемат ли пострадалите от пожара, той явно се раздразни и ми отговори подигравателно и с досада: „Ще приема, и майка ти, и баща ти, и всичките“.

Ядосах се не само на тона му, а и защото говореше без да знае за кого и какво става въпрос. Баща ми е покойник и затова казах на доктора да ми се извини, обясни Петя.

Д-р Ивайло СТЕФАНОВ, началник на Хирургично отделение:

12_12_2018_d-r-ivailo-stefanov.jpgГрубото отношение започна от госпожата, не от колегите, ние сме си свършили работата


Тъй като не съм наясно в детайли какви точно са оплакванията срещу нас, ще се възползвам от право на отговор след като се запозная с публикацията. Това, което мога да кажа на първо четене, е, че грубото отношение е започнало от госпожата – дъщерята на пациентката с изгарянията. Бих казал, че не се държа нормално. Самоволно напусна болницата въпросният грък, който между другото е неосигурен, но ние помощ не сме му отказали. Човекът беше със счупена ръка, това се видя на графията, но те пожелаха да си го вземат вкъщи. По същия начин от болницата си тръгна и съпругата му.

Аз поканих дъщерята да говорим, да обясни от какво е недоволна, но тя отказа. Каза, че ще прочета във вестниците.

Не е вярно, че не е оказана медицинска помощ на пострадалите. Бяха им обработени раните още при постъпването, на обгорялата жена оставихме на шкафчето „Дефламол“ да се маже, за да се овлажняват изгарянията. В петък вече се бяха образували мехури и лично аз казах на д-р Неделчев да я обработи в операционната. В неделя назначих кортикорстероиди и антибиотик, тъй като беше започнало възпаление и жената вдигна температура. Те не пожелаха да останат, а преди тръгнат отново стана скандал в отделението. Аз им казах да подпишат лист, че се отказват доброволно от лечението. Опитаха се да влязат в конфликт и с мен, но аз го избегнах. Прецених, че няма смисъл от подобни неща.

Колкото до това, че чаршафите били мръсни – да, имаше петна по тях, но те бяха именно от провежданото лечение. Раните се третират с „Йодасепт“, който се разтича и това да се изцапа леглото е неизбежно.

Веднага след разговора тя слязла да вземе пострадалите си роднини от Спешното, за да ги заведе в хирургията. Когато се качили в отделението обаче, се оказало, че междувременно започнала визитация. Майка й се чувствала зле, треперела цялата, вероятно от термичния шок след изгарянето и Петя попитала сестрата някой няма ли поне да й измери кръвното. Когато дежурната закопчала маншета на апарата на ръката на Гина обаче, се оказало, че той не работи.

„Представяте ли си, в хирургия да няма даже работещ апарат за кръвно? Сестрата ходи до съседното отделение да взима назаем. Да не говорим, че на другия ден един доктор, Тодоров се казваше, твърдеше, че на изгорели пациенти кръвното не се мерело. Как може, това са възрастни хора, претърпели са стрес, първото нещо което трябва да направят е да проверят кръвното и при нужда да им дадат успокоителни“, убедена е Петя, че подобно отношение е неадекватно.

Защо лекарите в Спешното са превързали само майка й, също не могла да разбере. Гина разказала само, че дежурните сестри през цялото време докато били в кабинета повтаряли: „Айде, по-бързо, по-бързо“.

Малко по-късно, когато д-р Стоянов я пратил да вземе документите им, за да ги качи в отделението, Петя попитала седналите зад бюрото сестри в Спешното коя е тази, която толкова е бързала, че даже не е превързала Йоанис. Отговор не получила и поискала да говори с дежурния лекар. В момента, в който попитала кой е той и защо отново го няма, докторът влязъл в кабинета и й казал да напусне, защото ще повика полиция.

„Беше някакъв висок мъж, не го познавам. Казах му да не ме плаши с полиция, защото полицаят в момента сваля обяснения от майка ми в хирургия и ако трябва, сама ще го доведа. Поисках документите, но той каза, че няма да ми ги даде и аз тръгнах обратно. Явно е очаквал да му се моля, но видя, че това няма да стане“, разказа Петя.

Известно време след това изпратила дъщеря си до Спешното, за да ги поиска, пак по молба на д-р Стоянов, оказало се обаче, че отново има проблем – тъй като Йоанис е чужд гражданин и няма ЕГН, не можели да оформят бланките. Личните документи на гърка били в една от стаите на изгорялата къща и той нямало как да ги представи. Тук на помощ се притекъл кварталният на Дряновец Димитър Цонев, който все още разпитвал майка й. Полицаят съдействал да намерят данните на Йоанис и благодарение на това скоро успели да го приемат в хирургичното отделение. „Какво от това обаче, след като по време на краткия си престой там той помощ не получи?“, пита Петя. Тя се уверила в това на следващия ден, когато отишла отново до болницата, за да занесе дрехи и някои други необходими вещи на майка си. Проблемите започнали още на входната врата на отделението, на която позвънила, за да й отворят. Жената в манта, която се появила насреща й, казала, че сега не е час за свиждане. И тъй като Петя не била дошла на свиждане, а за да донесе на близките си вещи от първа необходимост, отново възникнал спор. В крайна сметка успяла да влезе в стаята, там обаче заварила майка си в същото състояние, а Йоанис вече с един бинт на ръката.

„Бяха ми казали, че клиничната му пътека е за три дни и ще трябва да се платят на касата 510 лева, тъй като е чужденец. За какво да давам толкова пари, като само един бинт му бяха сложили до този момент“, разказва Петя. Ядосала се и казала на дежурния д-р Тодоров, че ще се срещне с директора на болницата д-р Жеков, за да му се оплаче. Лекарят не само, че не се смутил от това, а и я посъветвал: „Като отидеш при Жеков му кажи, че има 23 свободни места за лекари, но за тая заплата никой няма да дойде да работи. За толкова пари – толкова работа!“.

„Отидох в сестринската стая и заварих сестрите зад едно кълбо от тютюнев дим. Казах им да ми отворят вратата, защото искам да взема Йоанис. Те ми отвърнаха, че не можело да го взема сега, защото чакали юриста. Дадох им да разберат, че няма да чакам никого. „Тръгнахме си с Йоанис както беше с абоката. Когато се прибрахме, какво мислите установих - на ръката му нямаше даже и марля, бинтът беше засъхнал с кръвта и беше като подметка, точно защото не е сменян откакто е сложен. Наложи да го мокря, за да успея да го сваля и да го третирам с медикаменти. Ухото му даже не беше почистено или намазано с нищо, за да заздравява мястото, беше се образувал огромен мехур“, възмутена е Петя. В този момент решила, че трябва да вземе мерки и по най-бързия начин да измъкне и майка си от разградската болница. Жената изглеждала все толкова зле, колкото и когато я приели, с обгоряло лице и без да може да отвори очите си. Била с температура през цялото време, която лекарите така и не успели да свалят.

По съвет на свои близки в събота следобед Петя се свързала д-р Наско Тютюнджиев – специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика“- Русе. Изпратила му снимки на майка си, за да види в какво състояние е, а той я посъветвал да я докара, за да я приемат за лечение колкото се може по-скоро. Така, в неделя сутринта Петя отново отишла в хирургия, където сцените от предишния ден се повторили. Санитарката, която отворила отделението, казала, че не може да вземе майка си по това време и че трябва да чака доктора. Петя обаче влязла в стаята и започнала да облича жената. На мръсен шкаф до леглото й заварила спринцовка с игла и разтвор. Гина й разказала, че иглата била падала на земята и после я били оставили там. Казала още, че не са й сменяли превръзката. Последвал нов скандал в отделението. Петя попитала как може такава немарливост, какви са тези игли по шкафчетата, защо са толкова мръсни чаршафите и защо никой не е погледнал майка й. След малко в стаята влязла операционна сестра, която пояснила, че идва да смени превръзката на пациентката.

Пратиха я като разбраха, че ще карам майка си в Русе, явно искаха да сменят превръзката, за да не се излагат пред хората в другата болница, обяснява Петя.

След като платила болничния престой на касата, тръгнала да извежда майка си от отделението, независимо от това, че отказали да й дадат епикриза и каквито и да било документи. Казала на санитарката да й отвори вратата с чипа си. А отговорът, който последвал вече придал завършен вид на и без това безобразното отношение до момента: „Я ми се помоли!“, това отвърнала жената от помощния персонал.

Е, след много нерви, обидата от ужасното отношение и въпреки спънките, Петя в неделя закарала майка си до болницата в Русе. А там само след осем часа грижи, в състоянието на жената настъпило коренно подобрение. Благодарение на д-р Тютюнджиев и екипа му, три дни по-късно разликата била светлинни години.

Защо в болница „Медика“ - Русе, на 60 километра оттук, пак срещу такса от 5.80 лева на ден и пак по клинична пътека, Гина Гунарис е получила адекватна медицинска помощ, добро отношение и внимание от персонала? Кога и тук лекарите ще се научат на отношение към пациентите? Защо там я лекуват в чиста и приветлива стая, защо отделението, в което е настанена не се заключва и е достатъчно да обуеш чисти калцуни, за да влезеш като посетител, защо пациентите получават качествена храна три пъти дневно, а не както в Разград по една суха питка? Защо, пита Петя и е категорична ще си търси правата на по-високо ниво. А отговорите на въпросите й интересуват и нас като медия.

И до момента Петя Цонева не е получила документите и епикризата на майка си, което я кара да се съмнява, че може да бъдат манипулирани.

На фона на всички тези неприятности тя не пропусна да благодари на онези, които заслужават – на екипа от линейката на Бърза помощ, на полицая Димитър Цонев, на сестрата в хирургичното отделение, която измерила кръвното на майка й, и на д-р Ивайло Стефанов, които единствено се държали нормално. И не на последно място, благодари на всички разградски пожарникари за помощта, професионализма и проявената самоотверженост, както и на специалистите от УМБАЛ „Медика“ - Русе.

 

Мила КЮЛЮМОВА