Търсене

Начало Искам думата Професор Нейко Стоянов – човек с главно „Ч“ и преподавател по призвание
Професор Нейко Стоянов – човек с главно „Ч“ и преподавател по призвание
10 December 2018

Някои може и да смятат, че Разград не е предпочитано място за живот и кариерно развитие, един доказан професионалист обаче - професорът по химия Нейко Стоянов, избра да остане тук, доказвайки че камъкът си тежи на мястото.


През 1986 година, когато Разград все още беше окръжен град, тогавашните образователни шефове решиха, че заводите за антибиотици и за преработка на царевица са добра предпоставка за откриването на специализирано учебно заведение за подготовка на кадри за химическата и фармацевтична промишленост. Разкриха Техникум над средното образование по биотехнологии, който по-късно стана Институт по химични технологии и биотехнологии, Технологичен колеж, а днес вече Филиал на РУ „Ангел Кънчев“.

Още при създаването на Техникума, като учител по органична химия Нейко Стоянов впечатляваше новопостъпилите студенти с академичните си и необятни познания по химия и с почерка си на преподаване, който коренно се отличаваше тогавашния сив социалистически стил.

Устоял на изкушенията на прехода, на възможностите за политическо и кариерно израстване в друга държава или град, Нейко Стоянов постепенно израстна в научната сфера. Премина през всички стъпала на днешния филиал на Русенския университет и стана професор в него. Поредното доказателство за това, че има подход на преподаване и работа със студентите и колегите си, дойде преди дни когато самите те заслужено го избраха за носител на приза „Будител на Русенския университет“.

Дано градската управа и обществеността също съумее да оцени и опази малкото си останали специалисти и светила, като професор Стоянов, които въпреки всичко продължават да работят, да творят и живеят в Разград и да допринасят за европейския му облик.


Шенол АХМЕДОВ, един от възпитаниците на Нейко Стоянов