Търсене

Начало Новини Във Филиал-Разград връчиха приз „Будител на Русенския университет“
Във Филиал-Разград връчиха приз „Будител на Русенския университет“
03 December 2018

Церемония по награждаване с приза „Будител на Русенския университет“ се проведе във Филиал-Разград. Инициативата датира от четири години в Русенския университет, а студентите от Филиала се включват в нея за втори път.


3_12_2018_filial.jpgПрез ноември, в чест на Деня на будителите, всеки студент имаше възможност да гласува електронно. Над 1300 възпитаници на университета се включиха във вота и определиха тазгодишните призьори.

На тържествена церемония в „Канев център“ в Русе с отличието бяха удостоени преподаватели и личности на Университета, които са вдъхновители и модел за подражание.

За Филиал – Разград студентите избраха проф. д-р Нейко Стоянов, на когото цветя и грамота поднесе председателят на Студентския съвет тук Мария Йорданова.

Проф. Стоянов бе специално поздравен и от колегите от Университета „Йосиф Щросмайер“ в Осиек, Хърватия проф. Марко Юкич и доц. Ясмина Чачич, които са във Филиала по програма „Еразъм“.

Тържеството продължи с коктейл, наздравици и поздравления от всички присъстващи.

Проф. Нейко Стоянов е преподавател от основаването на висшето училище в Разград, той е първият професор във Филиала, от 2013 г. Заемал е ръководни длъжности - директор /2000-2008 г./ и ръководител на катедра „Химия и химични технологии“ – от 1990 до 2000 г. и в периода 2008 – 2016 г. Преподавателската и научноизследователската му дейност е в областта на органичната химия. Работи по научни проекти с изследователски и приложен характер в областта на синтеза на биологичноактивни съединения. Има 4 изобретения и патента, над 100 научни публикации и доклади. Работил е с 4 докторанти и над 40 студенти дипломанти. Проф. Стоянов е един от най-добрите химици в България, уважаван и ценен от колегите си у нас и чужбина.

Мария ЙОРДАНОВА, председател на Студентския съвет във Филиал-Разград