shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
В Самуилско се разбунтуваха
29 November 2018

Около 100 жители на четири населени места в Самуилска община се събраха вчера на площада в село Богданци, за да изразят протеста си срещу намеренията на исперихската фирма „Агротайм“ да изгради на тяхна територия лагуна за складиране на торова маса от свинекомплекса си.

30_11_2018_protest_1.jpg

30_11_2018_protest_3.jpgХората са категорични, че съоръжението ще унищожи и малкото, което имат – чистия въздух, заради зловонието, което ще разнася. Те се аргументираха с факта, че такава лагуна на същата фирма има край Исперих и тя редовно „ароматизирала“ града.

Протестиращи обявиха, че исканията им не са политически, тъй като сред тях имало привърженици на различни партии. Освен това не са против бизнеса на „Агротайм“, а просто не искат лагуната да бъде в техния район. Представители на протестиращите декларираха, че сега протестът е мирен – без блокади на пътища и жп линията. Такъв ще бъде той и на 4 декември пред Административния съд в Разград, където ще се гледа делото, което фирма „Агротайм“ е завела срещу Община Самуил, заради неиздаване на разрешително за строителството на лагуна в землището на село Хърсово. Ако обаче действията им не дадат резултат, протестът ще продължи с всички разрешени от зdкона средства, обявиха протестиращите.

30_11_2018_protest_2.jpgОсвен кметовете на Богданци, Хърсово, Голяма вода и Карамихал, тук бяха кметът на община Самуил д-р Бейтула Сали и един от заместниците му инж. Ахмед Мустафа, които също се присъединиха към гражданите.

За назряващия проблем първи писа „Екип 7“. Освен за притесненията на жителите в четирите най-засегнати села, в броя от 19 ноември отразихме и становището на собственика на „Агротайм“ Иван Иванов. Тогава той първо разясни, че торовата маса е изключително ценен материал и с нея ще бъде обогатена изтощената почва, от което полза ще имат и нейните собственици, които са я предоставили под аренда. Иванов увери, че лагуната ще бъде изградена по най-модерна датска технология, поради което съоръжението ще бъде напълно херметизирано и няма да пропуска никакви миризми. За целта ще бъде инсталирана аларма с датчици, които ще сигнализират дори и за най-малък теч.


Димитър КИРИЛОВ