Търсене

Начало Оживление Часовникар и технолог са новите царе на ракията
Часовникар и технолог са новите царе на ракията
16 February 2009

 

За седми пореден път разградската група ИРА /Инициативни ракиджии атакуват/ събра членовете си на традиционния конкурс-дегустация за домашно произведени ракии. Като едно затворено общество, облечена в черно, поради и мистичния петък-13-ти, групата се събра в „Кръчма за приятели“ и след като изпя химна си „Ракийчице“ на група „Черно фередже“, пристъпи към действия. За по-ползотворната работа пак се беше погрижила фирмата на братя Колеви. Бяха предоставени няколко бъдещи колбасарски хита – свинска пастърма, луканка, както и още по-подобрения вариант на салама „Чорбаджийски“, добил широка популярност с невероятните си вкусови качества.

  16_02_2009_rakii.jpg

16_02_2009_care.jpgИ тази година не мина без изненади. Противно на очакванията, по-оспорвано беше състезанието между грозданките. Конкурсът се проведе по три критерия – вкус, мирис и мекота. От 13-те гроздови състезателки след едночасово дегустиране главният съдия, доайенът на групата - Артюн Екмекчиян, обяви победителя и сложи короната на новия цар на гроздовата ракия реколта' 2008 – технолога Георги Димитров. Второто място, сребърния медал и грамота получи Петър Панчев, а третото отличие, подплатено с бронзов медал, отиде при Янко Киров. Браво момчета! Заслужихте си призовете.

При по-меките и ароматни сливови ракии участниците се натъкнаха на феномен за реколта' 2008. Толкова различни по мекост, вкус и аромат сливови питиета не бяха се срещали от години. С убийствена преднина, безапелационно изпъкна ракията в бутилка №6. Не случайно след приключването на конкурсната програма, всички пожелаха и търсеха да си налеят, вече за свободна консумация, именно от бутилка №6. След надникване в протоколите се разбра, че майсторът на еликсира е часовникарят Илко Колев – новият цар на сливовата за 2008 г. След него се нареди стар познайник и майстор – Христо Илиев, а Тодор Иванов зае третото място. С много настроение, песни, закачки и споделени тайни за правене на хубава ракия вечерта продължи до късни часове.