Търсене

Начало Оживление Клуб „Трабант“ от Лозница - твърдо зад Соломон Паси
Клуб „Трабант“ от Лозница - твърдо зад Соломон Паси
16 February 2009

 

Преди броени дни НДСВ издигна кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. В четвъртък на редовното седмично заседание на Министерския съвет военният министър Николай Цонев официално представи кандидатурата, а кабинетът я подкрепи. Официалният документ бе подписан в петък. Това е известно на всички, които се интересуват от политика. Ние ще припомним нещо прелюбопитно от биографията на Соломон Паси, пряко свързано с нашия край.

 

16_02_2009_pasi3.jpgОснователят на на Атлантическия клуб у нас, бивш министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а сега шеф на постоянната комисия по външната политика към парламента не се уплаши и пилотира изтребител F16. Той не крие и страстта си към легендата на социалистическото автомобилно производство - мукавения „Трабант“. Малцина обаче знаят, че Соломон Паси има членска карта N17 от първия в страната Клуб „Трабант“ в Лозница.

Кандидатурата на Паси за шеф на НАТО е най-коментираната новина сред собствениците на двутактови машини в Лудогорието, каза за „Екип 7“ председателят на лознишкия клуб Съби Събев. На редовната сбирка на членовете на клуба идната събота /21 февруари/ фактът, естествено, ще е основна тема на разговорите. Тъкмо на петия рожден ден на организацията трабантаджиите ще излязат с официална декларация в подкрепа на кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и ще я изпратят до правителството.

16_02_2009_pasi4.jpgВсяка година като външен министър, Паси изпращаше поздравителен адрес до участниците в традиционния парад на трабанти на 24 май в Лозница. Не пропускаше и нито едно от състезанията с двутактови машини, които се провеждат през есента на селищния празник на Лозница. Соломон Паси участва в националната среща на клуб „Трабант“ по повод 50-годишнината на легендарната марка. Тогава, пред столичния храм „Александър Невски“ в жежкото лято на 2007 година, той лично награди участниците в събора. Трима от тях - Кольо Тончев, Ангел Калчев и Иван Иванов, бяха членове на клуб "Трабант"-Лозница.

Соломон Паси вози по софийските улици в собственото си трабантче трима генерални секретари на НАТО. Пръв на дясната седалка в картонения лъв седна покойният вече Манфред Вьорнер, след него - лорд Робъртсън. Последно Паси вози в колата си настоящият шеф на НАТО Яп де Хоп Схефер, в чийто пост се е прецелил след изтичането на мандата му.

Соломон Паси беше първият български политик, който още през 1990 година от трибуната на Народното събрание заяви, че мястото на България е в НАТО. И оттогава неуморно работи за каузата. Помните ли сълзите в очите му през 2004 година при издигането на националния ни флаг в Монс? Колегите на Соломон Паси от Лудогорието никога няма да ги забравят и идната седмица гласно и мощно ще обявят подкрепата си за кандидатурата му за генерален секретар на НАТО.

 

Венко ВЕНКОВ