Търсене

Начало Интервю За програмирането е важно да имаш алгоритмично мислене, но знанията по математика са също нужни
За програмирането е важно да имаш алгоритмично мислене, но знанията по математика са също нужни
21 November 2018

Неотдавна в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ започна семинар-обучение по програмиране, организирано от СофтУни – първия Софтуерен университет в България. Курсът включва базисни умения и техники, свързани с програмирането, а негов лектор е Албена Петрова. С нея поговорихме перспективите на тази може би най-съвременна професия, предпочитана от много млади хора.


Албена Петрова е на 44 години, след като завършва висшето си образование по специалността „Математика и информатика“, започва работа в НПТГ „Шандор Петьофи“ като учител по информатика и информационни технологии, а по-късно и по програмиране. От миналия месец е и лектор на курса Programming Basics, организиран от СофтУни в Разград, както и още много градове в България.

21_11_2018_albena-2.jpg

Колко учащи се записаха на настоящия курс и с каква продължителност ще бъде той? Само за ученици ли е обучението?

На първото занятие на курса имаше около 30 човека, но около 20 са ученици от 7 до 12 клас. Курсът е за всеки, който има интерес и желание да се пробва в програмирането. Дава се възможност да го направи по безплатен и удобен за него начин. На тези, които се запалят по програмирането и го усетят като своя страст, им се дава възможност да продължат по-задълбочено обучението си. Самият курс ще продължи общо 2 месеца и за него няма никакви възрастови ограничения.


Според Вас какво е най-важното, което трябва да се запомни от този курс?

Ние от СофтУни чрез този курс даваме базови познания по програмиране с програмния език С#, както и възможност всеки участник в него да прецени дали програмирането и професията програмист са за него. В случай, че участникът реши да продължи да се занимава с писане на код, той трябва да запомни всичко от курса, но и да напише доста програми самостоятелно.


В предварителните материали, с които се запознахме, срещнахме твърдение, че програмирането най-лесно се учи с игри и забавления. Защо е толкова важно учащите да се научат да програмират игри преди да се заемат с нещо по-сериозно или да кажем по-мащабно?

Според мен всяко нещо, научено чрез игри и забавления, се запомня по-лесно, но за да станеш истински програмист, трябва да придобиеш и по-сериозни знания. Необходимо е да се пише самостоятелно много код и да се развива алгоритмично мислене, а това изисква много постоянство, търпение и време.


Какви перспективи има в Разград, според Вас, за да се работи като програмист оттук в града и дали съвсем всичко трябва да става само и единствено онлайн?

Аз не съм срещала обява за Разград, в която да търсят програмист. Познавам хора, които работят онлайн или такива, които работата ги отведе в големи градове като София, Пловдив, Варна и Русе. Както и за такива, които работят в чужбина.


Изобщо има ли възможност да се работи като програмист в малък град като нашия, където няма изградени солидни технологични структури?

Според мен не.


Когато говорим за програмиране, повечето хора си представят нещо, свързано с математика? Колко нужна е тя за един добър програмист все пак?

Важно е да имаш алгоритмично мислене, но знанията по математика са също нужни. Разбира се може да не си най-добрият по математика и да се справяш с програмирането.


Лично Вие как се запалихте по програмирането? Имаше ли някакъв пример в Разград, който да следвате, или просто така се случи и протече във времето?

Като ученичка съм ходила на различни школи по програмиране, после като студентка ми беше интересно да решавам различни задачи, които са ми поставяли. След като завърших и започнах работа, ми се налага непрекъснато да си разширявам знанията тъй като предпочитаните програмни езици се менят. Така миналата година ми се наложи да се запозная и с езика С#. Записах се в онлайн обучение към СофтУни. Харесах обучителните материали и завърших курса, въодушевена от ентусиазма на младия екип от трейнъри.


Какво бихте посъветвали всички млади хора, които сега и тепърва биха се насочили към тази модерна и интересна професия?

Бих посъветвала всеки, който проявява интерес, да се включи в обучението онлайн или присъствено и ако му хареса, да пише код да продължи обучението си в предпочитано от него направление.


Дамян ХРИСТОВ