Търсене

Начало Култура В поетично-художествена колаборация участва дизайнерка от Разград
В поетично-художествена колаборация участва дизайнерка от Разград
15 November 2018

Синкретично съчетание на художествени и словесни форми представиха пред широката публика поетесата Мария Цветкова и дизайнерката Дили Бозаджиева от Разград.

Двете дами със сходна сетивност, усет за естетика и темперамент, материализираха дълбоките пластове на своята душевност чрез думите и образите.


16_11_2018_kolaboraciq.jpgПътищата на авторките се преплитат случайно, когато Цветкова попада на картината от мериносова вълна „Душевни страсти“, изобразяваща вечната битка между Ин и Ян и вътрешните противоречия на личността. Поетесата предава своите емоции в стих, вдъхновен от дълбочината на платното, изградена чрез естествения материал. Експресията се предава на Дили Бозаджиева, която създава нова картина като отражение на посланията в стихотворението „Мистично“. Творческата колаборация прераства в идея за общ проект, който предизвиква зрителите да се докоснат до пластичния и изящно словесен свят на изкуството.

В артпространството на „Project Café“ в столицата беше открита изложба, съставена от десет произведения на разградската художничка, които бяха допълнени от лириката на Мария Цветкова. На чаша вино посетителите разгледаха неподражаемите платна от вълна със заглавията „Смирение“, „Отвъд пътя“, „Блаженство“, „Плам“, „Пленена душа“, „Дървото на живота“, „Майчина прегръдка“ и „Мистично“. Потопени в енергията на произведенията, ценителите на изкуството се насладиха на поетичните творби от първата стихосбирка „Мечта в реалност“ на Цветкова, която е юрист по професия.

Картините могат да бъдат разгледани от посетителите на елитното заведение до края на месец ноември.

След публичния успех на събитието, сега Дили Бозаджиева подготвя самостоятелна изложба в Етнографския музей в Пловдив.

Паралелно продължава работата по развитие на собствената й модна линия с марката „Dilly Bozz“. След като пусна в продажба тениски с принтове на нейни картини от вълна, сега на пазара се появиха чанти и декоративни възглавници в същата стилистика. Авторката обогатява колекцията си с нови артикули с помощта на екип от модни специалисти и дизайнери.

Пълна с идеи и творческа енергия, Дили Бозаджиева прави крачка по крачка към голямата си мечта да представи своята модна линия на международния пазар.


Антония ДИМИТРОВА