Търсене

Начало Интервю Тайбе ЮСЕИН: В момента цяла България знае къде e Мъдрево и кой световен шампион е от там
Тайбе ЮСЕИН: В момента цяла България знае къде e Мъдрево и кой световен шампион е от там
14 November 2018

Тайбе Юсеин е родена на 4 май 1991 година в кубратското село Мъдрево. За спорта и борбата я открива Мустафа Кесман, който днес се гордее с успехите на „своето златно момиче“. Тайбе стъпка по стъпка показва, че се намира на правилното място и че спортът е нейният начин на живот и пространство да изрази най-добре себе си.

14_11_2018_taibe_usein_3.jpg

„Силният играч е този, който има добър учител-треньор и иска да се учи“, казва Мустафа Кесман. Радва се, че в живота на неговата възпитаничка се появяват и други доказани професионалисти като Сава Семков и Серафим Бързаков и че са свързани с нейното израстване в спорта.

Тайбе е възпитаничка на Спортното училище в Русе. На 25 октомври 2018 година става световна шампионка в Будапеща по свободна борба в категория до 62 килограма с победа над японката Юкако Кавай. Спортните постижения на Тайбе не са малко: 3 златни, 4 сребърни и 10 бронзови медала.

На 9 ноември в родното й село беше организарано специално тържество от кмета на Мъдрево Салим Сали, който подари невероятен празник не само на местните жителите, но и на цялата област.

По време на цялата церемония световната шампионка направи впечатление с изключителната си скромност. Усмивката не слезе от лицето й. Показа уважение към личните си учители-треньори и каза, че те са направили много за нея през годините. Затова се опитва с всяко спортно предизвикателство да оправдае доверието и очакванията им.

Тайбе търпеливо изчака всеки, който искаше да я прегърне, поднесе цветя и да се снима с нея за спомен. Не показа отегчение, нито пък да се е главозамаяла от славата. Това не остана скрито и за областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който беше сред официалните лица, дошли специално за празника в чест на шампионката и отбеляза: „Поздравявам родителите ти, Тайбе, за това че са те възпитали умна, мила и скромна. Пожелавам ти от сърце славата да не те заслепи, да си все така упорита, трудолюбива и ученолюбива, защото в това се крие успехът“.

В големия наситен с емоции ден Тайбе Юсен успя да отдели и минути и да отговори на няколко въпроса за „Екип 7“.


 

Ето какво споделиха още част от официалните лица, които преживяваха събитието с нежното и силно присъствие в борбата Тайбе Юсеин:


Юмер Фикриев: Тайбе 13 години е на тепиха, нейните успехи трудно могат да се сравнят с постиженията на другите жени в този спорт. Единствената жена, която има пет световни титли, е Станка Златева, но съм убеден, че Тайбе ще е сладващата. Упорито работи, успехите не закъсняват, както всички виждаме. Пожелавам й нови спортни върхове.

Али Кьосев, жител на Мъдрево и общински съветник: Тя е нашата гордост и преди големите успехи и сега. Ние сме с нея и винаги ще я подкрепяме.

Сава Семков, треньор: Още на първата ни среща, когато доведоха Тайбе в Русе, в спортното училище, разбрах, че тя притежава много силни качества, даже по-добри от мъжете за този иначе мъжки спорт. И не съм се излъгал. Искрено се надявам не само България, но скоро и целият свят да разбере къде се намира Мъдрево, вярвам че това ще е скоро…

Гюнай Хюсмен, областен управител на Разград: Вярвам в това момиче и знам, че много скоро тя ще донесе най-голямата титла и след време ще имаме двама олимпийски шампиони - Хасан Исаев и Тайбе Юсеин.

Салим Сали, кмет на с. Мъдрево: Тайбе е великолепна. Успехът е огромен, цялото село е във възторг, знаехме че нашето момиче ще достигне до този връх. Пожелаваме й след две години да достигне и най-големия връх - олимпийският. Вярваме й, подкрепяме я и сме горди с нея.

14_11_2018_taibe_usein_2.jpgТайбе, честита световна титла и добре дошла в родното Мъдрево. Вълнението на всички хора, дошли да ти се порадват, е толкова голямо. Какви са твоите вълнения и чувства днес ?

За мен е чест да съм в родното си село и да споделя тази моя победа с близки и приятели. Щастлива съм, надявам се след две години да имаме още един такъв повод да се срещнем отново. Изненадана съм, че има толкова много хора в днешния работен ден. Горда съм, че постигнах успех за България. Но съм горда, че постигнах успех и за Мъдрево, защото в момента цяла България знае къде се намира Мъдрево и кой е световният шампион от Мъдрево!


Как се увлече по борбата?

Бях в първи клас, когато споделих с родителите ми, че искам да спортувам. Тогава учех и живеех в Разград и те ме записаха в курс по бадминтон. После баща ми замина да работи в чужбина и ние с мама и брат ми се прибрахме на село. Освен борба нямаше друг спорт в Мъдрево и така започнах да тренирам наравно с момчетата. После започнаха и първите ми участия на тепиха по разни селски борби, нещата продължиха в правилната посока - борбата и спортът станаха моя живот.

14_11_2018_taibe_usein_1.jpg

Първият медал откъде и кога дойде?

От Европейското първенство през 2006 година в Турция, Истанбул, за кадетки в категория 56 кг. Много ми е скъпо това отличие, защото ми е първото, и заради хъса, който ми даде за по-нататък. Започнах с бронз и оттогава целите са ми в посока подобряване и усъвършенстване на спортната техника.


Какво е важно за този спорт, борбата никак не е лесна?

Важна е волята за победата и постоянството. После идват спортната техниката и форма.

 

Възхищаваш ли се на други жени в борбата, има ли такива?

О, да! Много ме впечатлява хъсът на Станка Златева. Друга спортиска пък ми грабва вниманието с техниката си - това е азербайджанката Старник. Нейната техника е перфектна.

 

Какво предстои?

Упорита работа, много тренировки и така към Олимпиадата, живот и здраве през 2020 година, за да има повод отново да дойда тук и да преживея с всички вас още един прекрасен празник като този, който ми подарихте днес. Благодаря Ви от сърце, че бяхте тук заради мен!

 

Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА-Нади

Снимки: Радо Стойков