Търсене

Начало Интервю Духът на Латинска Америка идва в Разград с диригента Рамиро Ариста
Духът на Латинска Америка идва в Разград с диригента Рамиро Ариста
09 November 2018

Екзотичен концерт и своеобразно музикално пътуване с маршрут през Куба, Аржентина, Мексико, Перу, Колумбия и Бразилия – това обещава на разградската публика гост-диригентът Рамиро Ариста.

Културното събитие на Разградската филхармония „Проф.Димитър Ненов“ и Театрално- музикалния център е озаглавено „Латиноамериканска фиеста“ и ще се състои тази неделя от 11.00 часа в залата на Общинския културен център.


09_11_2018_koncert-2.jpgПод диригентската палка на талантливия аржентинец с италиански произход оркестърът ще изпълни творби от Хименес, Де Файя, Хинастера, Пиацола, Роблес, Фернандес, Барозо, Варгас и други.

Произведенията, които ще прозвучат са със силно изразени танцувални ритми, в тях има много огън и ще донесат много настроение, разкри маестро Ариста.

От страниците на „Екип 7“ той отправи покана за концерта към всички разградчани, както и специално към футболистите на „Лудогорец“ с латиноамерикански корени.

Билети се продават на касата на Общинския културен център, а цените им са повече от примамливи – 5, 6 и 8 лева.

 

Рамиро Ариста от Буенос Айрес се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. Завършил е Националния музикален университет в Букурещ и е специализирал в Италия. През 2003-2008 г дирижира оркестъра на Националния музикален университет в Букурещ, а през 2007 г става главен диригент на камерния оркестър на университета в Питещи /Румъния/. Бил е главен диригент още на оркестрите в Парагуана /Венецуела/ и Пиура /Перу/. Ариста е стажувал в Мариинския театър в Санкт Петербург и е дирижирал филхармонията в града. Изнасял е концерти в цяла Южна Америка, работил е с националните симфонични оркестри на Боливия и Гватемала, непрекъснато гостува в Русия, Испания, Украйна, Молдова и Румъния.

В България той всъщност вече не е гост, тъй като тук в Разград са жената на сърцето му Ралица и дъщеря им Виктория.

09_11_2018_koncert-1.jpg

Маестро Ариста, не за първи път ще дирижирате пред разградска публика. Какви са впечатления Ви?

Да, имах концерти тук през 2014, 2015, 2017 година. Мога да кажа, че имаме много добри отношения с публиката тук. Пътувам непрекъснато, почти всяка седмица съм в чужбина – Украйна, Румъния, Молдова, Русия. Истината е че там много повече хора, хиляди хора идват в залата. Но там държавите влагат много и се грижат да развитието на тези традиции.

Разградската филхармония има много по-дълга история и ще бъде жалко, ако това което имате не се съхрани.


Ако държавата не помага за това, има ли според Вас друг път към развитието и съхранението на музикалното дело?


Живеем във века на интернет комуникациите и аз смятам, че след афишите вече идва ред на един друг начин да се популяризират симфоничните концерти. Има фейсбук, има туитър и това е пътят поканите ни да стигат да повече хора, до повече млади хора.

На много места по света се предлагат абонаменти за концертите на даден диригент или оркестър, смятам че върху това също би могло да се помисли тук.


Как работите с колегите си от Разград?


Аз много благодаря на маестро Красен Иванов и на директора на Театрално- музикалния център Тодор Мадолев за това, че ме канят. Заедно работим много добре. Освен това съм щастлив, че господин Мадолев прави много креативни проекти и спектакли – и с оркестри, и с театрали, така както се прави и на други места в страната.

Имаме идеи да започнем да представяме тези продукции и в съседни градове като Попово, Търговище, Кубрат, за да стигнем до по-голяма аудитория. Смятаме на по-късен етап да включим в „Латиноамериканска фиеста“ и танцьори. Това също може да привлече по-широк кръг публика.


Мила КЮЛЮМОВА