Търсене

Начало Интервю Духовните водачи на Лудогорието: Вярата е щастие и любов, без религия светът отива към гибел
Духовните водачи на Лудогорието: Вярата е щастие и любов, без религия светът отива към гибел
09 November 2018

На 16-ти ноември, в деня на толерантността, Областната администрация в Разград е домакин на дискусионен форум, на който духовните водачи на Лудогорието са специални гости и ще говорят за семейните ценности, за възпитателната сила на религията и необходимостта от повече сплотеност и толерантност. Поканихме ги да отговорят на едни и същи въпроси специално за читателите на „Екип 7“.


09_11_2018_pop-georgi.jpg09_11_2018_alia.jpgИма ли развита религиозна култура българинът?

Отец Георги: Към днешния момент малък е процентът на религиозно познание и култура, които би трябвало да има българинът. Това е един немалък процес от време, който е и строго индивидуален…

Мехмед Аля: За съжаление, според моите наблюдения нивото на религиозната култура е много ниско. Като цяло преобладава материализмът. Религията има и духовна страна, която липсва при българина.


Мястото на религията в миналото и сега, как ще коментирате?

Отец Георги: По всяко време религията си има своето място. Тя обаче трябва да бъде по възможност много добре разбрана, да се вникне в съдържанието и да се възползваме от нея…

Мехмед Аля: В миналото хората са били по-религиозни и по-вярващи. Религията е заемала място във всички сфери на живота на хората. В нашето съвремие ролята на религията в живота на хората постепенно се измества от материализма. Материализмът като идеология играе по-важна роля в живота на хората.


09_11_2018_voda4i-3.jpgРелигията учи и възпитава, на какво учи най-много?

Отец Георги: Религията ни учи и възпитава в много добродетели. В християнската вяра св.ап.Павел ни поучава, като ни цитира три от тях, а именно: вярата, надеждата и любовта, но най-голямата от тях, казва той, е любовта…

Мехмед Аля: Религията учи на универсалните човешки ценности и качества, които правят човека човек в истинския смисъл на думата. Възпитава добри, честни, справедливи и полезни хора.


Езикът на омразата в ежедневието е много показателен днес, отчуждението между хората расте, накъде отива светът?

Отец Георги: Точно поради липса на религиозно образование са изгубени онези хуманни християнски ценности, вследствие на което се отваря и предоставя място и ниша на омразата и злобата, а това не води към нищо добро. С тази инерция светът отива към погибел…

Мехмед Аля: В миналото това отчуждаване като процес в обществото се наблюдаваше само в големите градове. Днес този процес вече се наблюдава и в малките населени места. Отдалечаването на хората и обществата едни от други поражда завистта и омразата между тях. Отношенията между хората се базират на лични интереси и изгода. Светът върви все към по-лошо и няма да доведе до добър край, ако не се вземат мерки за възпитание на човешките и религиозни ценности. Хората не се замислят за бъдещите поколения и нямат желание да им оставят добър за живеене свят.

09_11_2018_carkva2.jpg09_11_2018_jamia.jpg

Занимавате се и с обществено полезна дейност, правите дарения, на кого помагате ?

Отец Георги: Към този момент, конкретно при нас, сме ограничени по обективни причини да сме максимално обществено полезни, но доколкото и както ни е възможно според нашите човешки немощи, стараем се да бъдем полезни, а на когото и каквото сме помогнали, „нека лявата ръка не знае какво прави дясната“...

Мехмед Аля: Да, доколкото ни позволяват силите и възможностите, се занимаваме с обществено полезна дейност, правим дарения предимно на нуждаещите се. Това носи полза не само на хората, на които се дарява, но носи и удовлетворение на дарителите, като ги кара да се чувстват полезни.


За Вас лично религията и храмът какво означават?

Отец Георги: Много и всичко…

Мехмед Аля: Религията преди всичко е начин на живот и означава много. Религията носи щастие и удовлетворение. Храмът те сближава до Всевишният и показва, че има и друг свят и живот, за които трябва да се готвим. Храмът не е само материален символ на дадена религия. Той е място за успокоение, отдаване, надежда и стимул за борба с трудностите.


От какво имаме нужда най-много днес предвид трайния дефицит на ценности и духовната криза?

Отец Георги: Всичко е много комплексно, но се започва от ВЯРАТА, за която казвам и оприличавам като ДОВЕРИЕ в нещо, т.е. в БОГ.

Мехмед Аля: Преди всичко човек има нужда от вяра. Защото вярата крепи човек и му дава смисъл както на живота, така и да се бори в живота. Чрез религията ще се върнем към религиозните и човешките ценности.


Какви са наблюденията Ви, младите откриват ли възпитателната сила на религията и храма?

Отец Георги: И не само младите. Всички без изключение в своята си индивидуалност, вкусили от духа и силата на вярата, цитирайки моя духовен възпитател, ще станат, казваше той, „ангелоподобни“. Да, смея да кажа, че немалко хора, в това число и млади, преоткриват красотата и утехата от вярата и молитвеното общение в храма…

Мехмед Аля: Да, има положителни развития в тази посока, постепенно младите започват да разбират, че не всичко е материя и носи щастие. Разбират, че възпитанието, което дава религията, е добро и полезно за всеки човек. Има доста млади, които отиват на Запад, печелят много пари и разбират, че пак не са щастливи и започват да търсят щастието в религията и моралните ценности.


Най-висшата ценност според Вас?

Отец Георги: Най-Висшата ценност е ЛЮБОВТА, защото БОГ е ЛЮБОВ!

Мехмед Аля: Най-висшата ценност е вярата. Когато се съпоставят материята и вярата, почти винаги е надделявала вярата. Вярата е тази, която крепи човек и му помага в трудни моменти. Спасението е във вярата. Вярата трябва да е подкрепена с молитви и дейности, които са полезни за хората и обществото.


Какво не спирате да повтаряте на близките си, приятелите и хората около Вас?

Отец Георги: С вяра спасявайте душите си!“, защото казва Господ Иисус Христос: „Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен“. Всички онези, които изпълнят тези Негови думи, един Божи ден, ще получат награда за живот вечен. Дай Боже, амин!

Мехмед Аля: Да вярват във Всевишния и да не Го съдружават с нищо. Преди всичко да бъдат добри хора и да бъдат полезни за околните. Това ще им носи едно удовлетворение и успокоение, което не може да се изрази с думи. Всичко не свършва в земния живот, трябва да знаят, че има и задгробен живот и да се подготвят и за там. Според това да живеят тук на земята.


Въпросите зададе д-р Надие Карагьозова-Нади