Търсене

Начало Култура Откриха изложба на разградския художник Стефан Бобев
Откриха изложба на разградския художник Стефан Бобев
02 November 2018

Изложба на починалия през 1993 година разградски художник Стефан Бобев бе открита във вторник в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.

„Стефан Бобев беше самоук художник – разказа пред събралите се любители на изобразителното изкуство и приятели на семейството директорът на Художествената галерия Тодор Тодоров.

02_11_2018_galeria-1.jpg

Бобев е роден през 1933 г., има икономическо образование, но е почитан като изящен творец от неговите съвременници. Работил е в ДПП „Васил Коларов“, изработвал е надписи и реклами, негово дело е „Заветът към бъдещото поколение“, който бе зазидан над 40 години в стена на бившия Битов комбинат в Разград и отворен през това лято от областния управител Гюнай Хюсмен по покана на новите собственици на сградата“.

„Стефан Бобев е участвал в множество окръжни и национални изложби, живописните му творби се отличават с типичен почерк и колорит“, обясни Тодоров. Той сподели и лични спомени от случки с художника. Изрази съжаление, че галерията има само 4 картини на Стефан Бобев, останалите близо 20 творби, подредени в стъклената зала на Художествената галерия, са собственост на дъщеря му, за чиято инициатива при подреждането на експозицията, директорът на галерията благодари.

Заместник областният управител Евгени Драганов, който бе гост на откриването на изложбата, поздрави дъщерята на твореца - Даниела Бобева, за това, че пази и тачи паметта на баща си по този начин – като инициира негова изложба навръх рождения му ден.

Живописните творби могат да се видят в галерията още 20 дни.