Търсене

Начало Оживление Св. Валентин или Св.Трифон празнуват в Разград
Св. Валентин или Св.Трифон празнуват в Разград
13 February 2009

 

През последните години празникът на любовта намира място в българския празничен календар, макар и все още неофициално. По традиция, дори е противопоставян на чествания у нас празник на виното. Дали Свети Трифон е влюбен до безумие или Свети Валентин е пиян от любов - всеки сам решава. Важното е, че има ден, в който можем да налеем хубаво българско вино в чашите и да отпразнуваме щастието, че сме влюбени!

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари.

 

13_02_2009_zarezan.jpgНа този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони. Обичайно е също така да се подаряват цветя. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наричани Валентин. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки.

Интересното е, че и Св.Валентин, и Св.Трифон са живели почти по едно и също време. Двамата са били и лечители, и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255 година. Твърде е вероятно светците да са една и съща личност.

След щателно проучване става ясно, че жителите на Разград над 50-годишна възраст празнуват само и единствено Трифон Зарезан, между 30-40-годишна възраст честват и двата празника – любов с искрящо вино. Най-запалени към разменянето на сърца си остават тийнейджърите. За тях това е най-удобният момент да се обяснят в любов и с трепет обикалят магазините за най-хубавата валентинка, предназначена за любимия човек. От анкетираните ученици за съжаление научихме, че не знаят много за любимия празник на много хора – Трифон Зарезан. Вероятно след години няма и да се помни за съществуването му. Явно католическият празник ще хвърли котва в живота на младежите. За жалост.

А що се отнася до любовта – тя не се нуждае от аплодисменти и признание. Тя е вечна, силна, бурна и омайваща. Тя е ефирно чувство, което всеки изпитва по един или друг начин и не е нужно само на определена дата да се сещаме, че сме влюбени.

 

Албена КИРИЛОВА