Търсене

Начало Оживление Малки сувенири и плюшени играчки избира Разград за 14-ти
Малки сувенири и плюшени играчки избира Разград за 14-ти
13 February 2009

 

Бельо, плюшени играчки, дребни сувенири, шоколадови сърца... Такива са предпочитанията на Разград, с които той възнамерява да изненада любим човек за утрешния празник. Категорията тийнейджъри остава най-преданата потребителска група, но нейният избор се спира около по-евтини и символични артикули като малко плюшено сърчице, „валентинка“ или сладкиш в символична форма.

Истината е, че празникът набира популярност в Разград, затова търсим начини да привличаме клиенти, споделят търговци.

 

13_02_2009_vlubeni.jpgЕдни наблягат на настроението в аранжировките, други залагат на недвусмислието и традицията. Местни фотографи реагираха с уместна хрумка и изобретиха двулицеви снимки с форма на сърце, сладкарски цехове предлагат шоколадови отливки, а кинкалериите – от фиби с послания до домашни чехли с любовни обяснения.

Ако учениците предпочитат по-евтините и символични изненади, то младите мъже и жени са склонни да отделят по-голяма сума за празника, заключават магазинери.

Никак не са малко младите господа, предпочели да зарадват любимата си с цвете, като съвсем не е задължително то да е роза, казват цветари. Въпреки финансовата стагнация не липсват и мъжете, които попоглеждат и към бижутерийните щандове и избират украшения, предимно от сребро.

Младите дами пък предпочитат да зарадват любим човек с парфюм или боксер, с бутилка хубаво вино или автършейф.

Въпреки че започва да уважава Свети Валентин, нестандартните изненади с публичен характер са малко неприсъщи за малкия град. Преди три години служителят на фирма „СТИНГ“ Георги изрази по необичаен начин чувствата си към Поли, като украси бялата си „Корса“ с шестнадесет сърчица и я посрещна от училище.

През 2006-та бъдещи майки инициираха бодиарт и изрисуваха върху коремчетата си цветни рисунки, за да зарадват своите брачни половинки за празника.

Година по-късно Свети Валентин премина вяло в публичното пространство. На организираното от неправителствената организация „Жанета“ състезание за най-дълга-а-а целувка почти нямаше мераклии за изява.

Най-активни на този ден остават училищата. В гимназиите по традиция се организират състезания по изработване на картички или по писане на нежни послания. Които заради календара ще се случат днес. А това пък ще стане причина суеверните да празнуват, вместо да се отдават на фаталистки мисли.

 

Галина МАРИНОВА