Търсене

Начало Култура Отпечатаха приказка на Димитър Петров в луксозен сборник
Отпечатаха приказка на Димитър Петров в луксозен сборник
29 October 2018

Случайно или не, ден преди именния си ден разградският публицист, белетрист, етнограф и поет Димитър Петров бе приятно изненадан с получаването на луксозно направена книга.

В нея, някъде по средата на страниците ѝ, е отбелязано: „Втора награда – Димитър Петров“, след което е отпечатана неговата приказка „Царският зет с трите имена“.

Разбира се, като всяко нещо, и това си има своята предистория. Тя започва от Стара Загора, където преди няколко месеца бе организиран първият национален конкурс за авторска приказка на тема: „Гора вълшебница и нейните сестри – музика и поезия“.


29_10_2018_kniga_2.jpg29_10_2018_kniga_1.jpgДали им е било лесно на организаторите може да прецените сами - за конкурса са получени 205 творби от 116 автора. Сред тях бе и Димитър Петров, отговарящ напълно на изискванията – с публикувани произведения, с участие в различни обществени дейности, носител и на други национални литературни награди.

Още на награждаването организаторите от Община Стара Загора обявиха, че отличените творби ще бъдат издадени в сборник и разпространени сред децата на България. Нещо, което в днешно време малко Общини биха си позволили да обещаят и могат да изпълнят.

Целта е малките читатели да се върнат към обаянието на вълшебните приказки, с които преди тях са закърмени поколения.

Резултатът вече е налице – книгата е отпечатана и се разпространява. А най-хубавото е, че своя отпечатък в нея има и един разградски творец.

Какъв по-хубав подарък от този за Димитър Петров за именния му ден?

 

Иван ДЖЕБАРОВ