shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Лудогорието бедства!
04 January 2008

След шест „ялови“ откъм бяло зими, началото на високосната 2008 г. и в Лудогорието ще бъде запомнена с хубав, истински сняг. Романтичната картина навън обаче не на шега беше нарушавана от силния вятър, който достигна до скорост 22 метра в секунда. Заради виелицата, от нощта срещу втори януари до снощи обстановката в Разградско ту леко се подобряваше, ту отново се влошаваше.

Малко преди мръкване средната височина на снежната покривка достигна близо 30 см/кв.м. Основният проблем, който остана само частично решен, бяха пътищата. Особено общинските отсечки между населените места. Още в първите часове стихията почти парализира Кубратска община. В преспите останаха два автобуса с близо 60 души, закъсаха и 20 леки автомобила, които по-късно бяха евакуирани с много усилия. Трудно, но успешно бяха превозени до общинския център и две родилки. От обилните снегонавявания почти всички пътища станаха непроходими, недостигаше и техниката. Всичко това наложи да бъде обявено бедствено положение. От Община Исперих обявиха готовност да изпратят при нужда на помощ и танка, с който разполагат от няколко години. До решението да обявят бедствено положение вчера стигнаха и общинските ръководства в Самуил и Исперих.
На вчерашното си извънредно заседание вчера общинският кризисен щаб в Разград обсъди обстойно ситуацията и реши да не прибягва до крайната мярка. Това становище надделя след информацията, че във всички населени места има ток, вода, осигуряват се и провизии. Единственото село с изключително затруднен достъп е Островче, където поради големите навявания пътят продължава да е затрупан. Освен в него, без хляб до късно следобед вчера бяха и селата Черковна и Ясеновец. Насъщният бързо привърши и в областния град и немалко разградчани разчитаха на пекарните в местните супермаркети. По-късно нуждите задоволяваха местните хлебопроизводители. Щабът прие да бъдат наложени ограничителни мерки за пътуващите по тъмно по посока Исперих, Завет и Кубрат. Вчера от Автогара – Разград не тръгна нито един междуселищен автобус. Влакът Варна – Русе също закъса в преспа и продължи в обратна посока след много перипетии.
На пресконференция вчера по обед кметът на община Разград Денчо Бояджиев съобщи, че заради слаба организация по снегопочистването, фирма „Шеле“ ще бъде санкционирана. Проверката установила, че от „Шеле“ са изкарали техниката с няколко часа по-късно от необходимото. Освен това, още в началото на усложняването на обстановката, поради лоша координация шест машини на дружеството закъсали последователно в района на сметището.
Към вчерашните произшествия в Разград може да се прибави и нещастен случай в хлебозавод „Млин“. Там четирима работници решили да се постоплят в затворено помещение от ... дима на мотокар. Малко след това те са откарани в „Бърза помощ“ с различна степен на задушаване, но без опасност за живота. Днес във фирмата предстои проверка на Инспекцията по труда.
Вчера последен заседава областният кризисен щаб. И тук бе акцентирано, че основният проблем са пътищата, които са труднопроходими не само заради валежите, но най-вече заради вятъра. След докладите на ръководителите на Гражданска защита, Е.ОН, „Водоснабдяване – Дунав“, Областно пътно управление и на останалите регионални институции, от които зависи нормализиране на обстановката, стана ясно, че положението е критично, но не чак толкова за обявяване на бедствено положение в цялата област.

Димитър КИРИЛОВ