Търсене

Начало Култура Разградски творци отбелязаха месеца на поезията и музиката
Разградски творци отбелязаха месеца на поезията и музиката
15 October 2018

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ бе домакин на поетичното разградско общество в края на миналата седмица. По инициатива на Пламен Панчев и с подкрепата на Община Разград, в отдел „Изкуство” местните поети си дадоха незабравима среща, превърнала се вече в традиция.


15_10_2018_poezia.jpgСъбитието започна с индивидуално авторско четене на стихове от Радосвета Миркова, която представи „Шампанско с тичинки от злато“, писано предния ден. Дойчин Дойнов рецитира „Съзерцание“ пред затаения дъх на присъстващите. Публиката ръкопляска и на Донка Василева, която чете с усет и емоция. От Валентина Колева прозвуча стихотворение на Дачо Господинов, четенето продължи Валентина Ласкаева.

Водещият Пламен Панчев даде думата на писателя Иван Джебаров като разкри, че поредният му роман „Една година дъжд“ е излязъл току що от печатницата. Романът е изповед на една млада жена, зад чието откровение прозира моралния упадък на обществото, а дъждът се явява пречистващо средство.

Дойде ред и на Павлина Стаменова, представена от Панчев като най-авторитетната и популярна разградска поетеса. Тя рецитира стихотворение, написано по вдъхновение от хубава мелодия миналата година.

Последва четене от Димитър Петров, а Йорданка Станева представи безценни слова, казани за поезията от Ямблих, древногръцки философ и Елена Блаватска, чрез която днес имаме откровените слова на „Тайната доктрина“. Разказа още историите на Сократ и Овидий и техните открития чрез словото. Тук Пламен Панчев припомни, че в Корана 29 сура се отнася за поезията и поетите.

Четене направи прозаикът и поет, еднакво добър и в двата жанра Иван Димитров. Емилия Пройнова рецитира стихотворение, посветено на майка й, а Пенка Цонева рецитира наизуст „Поезия“ и доказа, че за творците няма възраст. Иваничка Маджарова чете стихотворението си „Някой ден” за тези, които пишат и тези, които мечтаят.

Последва представянето на Анка Иванова, която сподели, че се вълнува от патриотичните теми, актуални за деня и представи стихотворението „Септември ще бъде май”. Веселина Йотова също прочете една от най-хубавите си работи.

Поетичният празник със своите лирични откровения завършиха доайенът Иван Дойнов, който винаги изпълва пространството с кратки поетични мигове, и Пламен Панчев който рецитира „Мъжът на седемдесет”.

После всички се почерпиха със сандвичи и бяло вино и отпразнуваха месеца на поезията и музиката достойно.

Димитър ПЕТРОВ