Търсене

Начало Оживление Разградлийка с ноу-хау за производството на енергия от алкохол
Разградлийка с ноу-хау за производството на енергия от алкохол
11 February 2009

 

Десетокласничка от професионалната гимназия по икономика в Разград откри нов източник за производство на енергия. Деница Веселинова Иванова направи своя разработка, според която енергия, съвсем безпроблемно, може да бъде добивана от.... алкохол.

Идеята е простичка и не невъзможна. Предвид че всички гениални идеи се посрещат с известна доза скепсис, означава, че и тази може да се реализира, макар и съпътствана с резерви и предубеждения.

 

11_02_2009_denica_ivanova.jpg11_02_2009_energiq.jpgПри производството на алкохол се образува патоки с много нисък градус, отделя се и алкохол от 90 градуса. И единият, и другият не стават за консумация и трябва да се преработят, обяснява Деница. Според нея тези два продукта могат да бъдат изгорени, а отделената от процеса енергия да се превърне в електричество.

В почти всеки град има „Винпром“-и, които биха могли да създадат мрежа от централи, опасващи цялата страна. И да създадат алтернативна енергия, която да захранва всяко едно домакинство, разсъждава момичето.

Разработката на Деница е класирана на второ място в национално състезание, организирано от „Джуниър Ачийвмънт“, под егидата на Министерството на образованието и „Овъргаз“. „Джуниър Ачийвмънт“ е най-старата и най-бързо развиваща се организация в света, изградена на основата на партньорство между бизнеса и образованието. Със свои ноу-хау разработки в него искат да участват триста деца, но са допуснати едва сто.

За да се класира за участие, Деница развива в есе своя идея за производство на вода, в случай, че тя бъде изчерпана на планетата.

Заедно с две момичета от София, едно от Павликени и момче от Сандански Деница формира отбор на случаен принцип. Той се съревновава заедно с още деветнадесет тима. Състезанието е в столицата на 14 декември, а темата е производството на енергия от алтернативни възобновяеми източници. По ирония на съдбата три седмици по-късно страната ни е поставена пред истинското изпитание да се замисли по проблема след спрените доставки на газ от Украйна и последвалата газова криза.

Ако възрастните се вслушат в идеите на децата си, нищо чудно трайно решение по проблема да се намери. Научният анализ на учениците е категоричен, че теоретичната постановка може да има реално практическо приложение. Този, който повярва, ще патентова, ще реализира, ще помага и ще печели.

Амбициите на Деница не са свързани с идеята за производство на енергия. Тя иска да се занимава с икономика. А на 14 февруари отива на ново предизвикателство – на изпит по английски, организиран от Британския съвет. Момичето притежава хъс за творчество и за развитие, достоен за уважение и поощрение.

 

Галина МАРИНОВА