Търсене

Начало Култура Есперантисти отбелязаха деня на поезията с Яворов
Есперантисти отбелязаха деня на поезията с Яворов
03 October 2018

На 1 октомври в Деня на музиката и поезията разградските есперантисти проведоха в Регионална библиотека една много изящна и наситена с емоции вечер, посветена на 140- годишнината от рождението на Пейо Яворов. Гости на събитието бяха внучката на Григор Попов – Теменуга Иванова, и поетът Пламен Панчев.


03_10_2018_stih.jpgУчителката по литература Румяна Райчева изнесе лекция за живота и делото на Яворов, за приноса му в българската следосвобожденска поезия и проза. Тя подчерта участието му в четите в Македония, в кръг „Мисъл“ и в обществения живот на София. Разказа за трагичната му съдба и любовта му към Мина и Лора, за тъжния край и дирята, оставена в българската литература и култура. Имаше снимки и филми за живота на Яворов, есперантисти четоха негови стихове на есперанто и български език.

Последва изненада, в която Божидарка Златарева разказа за връзката и приятелството на разградския интелектуалец, бохем и журналист Григор Попов с Яворов и общото им участие в четите в Македония. Теменуга Иванова също сподели спомени за дядо си Григор Попов и потвърди казаното от Божидарка Златарева. Накрая Пламен Панчев направи обзор на живота и литературния принос на Яворов за българската литература.


Димитър ПЕТРОВ