Търсене

Начало Интервю Камелия Николова: Всяка публика откликва, когато изпълнителят успее да докосне сърцата
Камелия Николова: Всяка публика откликва, когато изпълнителят успее да докосне сърцата
01 October 2018

Разград си има своите млади таланти в пеенето и Камелия Николова е една от тях. С Ками се запознах при гостуването на французите от град Шалон в село Гецово, където тя бе така добра да изпее две френски песни на Лара Фабиан. После научих, че Ками не само присъства на всяко едно по-голямо музикално събитие в града, а когато ходи по фестивали, винаги се връща с призовите места. Това ни интервю е опит да научим повече за това лъчезарно и пеещо момиче Камелия.


01_10_2018_lameliq_3.jpgКами, разкажи ни как се спря на това поприще, къде се обучава на пеене в Разград и къде ще продължиш обучението си, след като тази година завърши Езиковата гимназия?

Започнах да пея още от съвсем малка в МШ „Илия Бърнев“ и за мой голям късмет съдбата ме срещна с много скъп за мен човек – вокалния педагог г-жа Марияна Дучева, при която се обучавах 11 години. Години, изпълнени с усилена работа, всеотдайност и много щастливи моменти. След завършването си ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ продължавам обучението си с биология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и паралелно ще продължа да се занимавам с музика, защото тя е много важна част от мен!


Разкажи ни повече за твоя вокален педагог? Какъв човек беше тя и какво ще запомниш от нея?

Г-жа Дучева беше за мен не само вокален педагог, а и мой приятел. Изгради ме като личност, вярваше в мен и ме караше да бъда силна, раздаваше се много за възпитаниците си, които чувстваше като свои деца. За съжаление, ни напусна от този свят през 2015 г. Използвам случая и чрез това интервю във вашия вестник да й благодаря, макар и сега, когато нея вече я няма, и да кажа, че моите успехи бяха и нейни. Ще направя всичко възможно името й да продължи да се чува и занапред!


01_10_2018_lameliq_1.jpgТи беше избрана да отидеш до Белгия и да посетиш ЕС в Брюксел. Как се стигна до това твое пътуване и какво ще ни разкажеш за тази важна институция, която ти успя да видиш с очите си?

Бях избрана да посетя Европейския парламент в Брюксел тази пролет заради многото спечелени призови награди в музиката и отличния ми успех в училище. Пътувах с група от ръководството на Община Разград и ние посетихме много интересни забележителности. Присъствах на лекция, която обясняваше работния процес на Европарламента и бях много впечатлена от всичко, което се случва там!


Не мога да не спомена твоето влечение към изискания френски шансон. Всъщност на какви чужди езици умееш да пееш песни или както се казва, имаш ли песни за всеки повод и за всеки един език?

Когато дадена песен ме впечатли, няма значение на какъв език е, достатъчно е да достигне до душата ми. В репертоара си имам песни на руски, английски, френски, албански, арменски, турски, италиански, испански, сръбски и иврит. Важно е за един изпълнител да има подходяща песен за всеки повод и да може да пее на много езици.


01_10_2018_lameliq_2.jpgТи си носител на множество грамоти и награди. С коя твоя награда се гордееш най-много и кое е най-далечното събитие и място, където си била да пееш? Различна ли е публиката навсякъде?

Имам много големи награди, но най-скъпата ми е Гран при в Национален конкурс „Звездици за Лора“, който е посветен на талантливата млада певица Лора Иванова и останалите 11 деца трагично загинали в река Лим в Сърбия през 2004 година. Специално този конкурс е различен, защото всички изпълнители идват да пеят за Лора и всички ангели от Лим. За най-далечно място, където съм пяла, са били конкурсите в Хърватия и в Москва. И от двете събития се върнах с призовите места. А относно публиката, смятам, че всяка публика откликва, когато изпълнителят успее да докосне сърцата.


Разкажи ни малко повече за работата си в БНР и как се случи да гостуваш и да запишеш песни в тази медия. С какви спомени ще останеш от там?

Горда съм с възможността да записвам в най-голямото и модерно звукозаписно студио на Балканите. Три пъти съм имала покани за записи в БНР. Първата покана получих след спечелена първа награда в конкурс, в който Мая Райкова – продуцент в БНР, беше част от журито. След първият запис последва покана да бъда солист на Биг Бенда на БНР на юбилейния концерт на композитора Александър Бръзицов през 2013 г. След спечелената Голяма награда от конкурса „Звездици за Лора“ бях отново поканена да бъда солист на Биг Бенда на БНР, на концерт в памет на поета Богомил Гудев. Имах честта да бъда на една сцена с големи български изпълнители като Орлин Горанов, Кирил Маричков, Камелия Тодорова, Мими Иванова и др.


Какво ти предстои сега, когато вече си студентка? Ще успяваш ли да се връщаш често в Разград и така да го съчетаваш със следването си?

Предстои ми да залягам много над лекциите и във всяка част от свободното ми време ще се отдавам на музиката. С радост ще се връщам винаги в моя роден град и съм благодарна, че успях да развия музикалните си заложби в нашия малък, но прекрасен Разград.


Дамян ХРИСТОВ*Първо място в Москва /2016/

*Запис в БНР

*С Илиян Николов, бащата на Лора, след спечелената Голяма награда от конкурса „Звездици за Лора“