Търсене

Начало История Спомен за журналиста и човека Тодор Митев
Спомен за журналиста и човека Тодор Митев
05 September 2018

Редицата на дългогодишните разградски журналисти оредя още с един представител на гилдията. На 1 септември след продължително тежко боледуване почина Тодор Митев – бивш главен редактор на вестник „Гледища“.


05_09_2018_spomen.jpgПо майчина линия той беше внук на заслужилия за Разград учител и директор на Разградската гимназия Петко Дацев. По професия Тодор Митев беше инженер и работеше в предприятие в Тутракан. Към края на 1972 г. дойде в редакцията на окръжния вестник „Ново Лудогорие“ и бързо се вписа в редиците на журналистите. Работил е в икономическия и културния отдел на вестника.

През 80-те години стана кореспондент на Българската телевизия за Разградски окръг. С камера в ръце той отразяваше за телевизионните зрители живота в Лудогорието.

В първите години след демократичните промени след 1989 г. стана главен редактор на регионалния вестник „Гледища“. Това бяха трудни и напрегнати години – на издателския пазар се появиха нови вестници, животът се променяше с всеки ден, трябваше да се пише по нов начин. Трудни години бяха и затова, че „Гледища“, като наследник на окръжния вестник „Ново Лудогорие“ и областния вестник „Възход“, имаше своя история, която не се харесваше на някои хора. Но вестникът с чест носеше името си - „Гледища“ - на неговите страници беше обрисуван многоликият живот в Разградски регион. Като главен редактор Тодор Митев се прояви като далновиден ръководител и деликатен колега.

В последните години на професионалния си път той работеше в Бюрото по труда.

През 2012 година Тодор Митев издаде книгата си „Правило първо“ със стихове, епиграми, разкази и вицове. Творбите бяха предимно с тематика от нашия край.

Тежката болест не прощава никому.

Поклон пред светлата му памет!


Божидарка ЗЛАТАРЕВА


Част от журналистите на „Ново Лудогорие“ в края на 70-те години на миналия век. Тодор Митев е клекналият вляво, с шалчето...