Търсене

Начало История „Лудогорец“ вече е разказвал играта на...Ларнака
„Лудогорец“ вече е разказвал играта на...Ларнака
05 September 2018

„Лудогорец“ вече е „разказвал“ играта на кипърския АЕК /Ларнака/. Само че тогава представителите на Острова на Афродита се подвизаваха под името „Алки“ /Ларнака/.

Мачът се игра, по мои спомени през 1974 година /може и да греша, ще бъда благодарен, ако някой ме поправи в такъв случай/ на стадион „Дянко Стефанов“ в Разград и приключи 7:1 за нашия тим.


05_09_2018_boicev.jpg05_09_2018_trapera.jpgСрещата не бе турнирна, по-скоро бе една зрелищна контрола, нещо като игралия се няколко години по-късно приятелски мач, пак в Разград, с националния отбор на Нигерия.

Треньор на разградчани бе покойният вече Петър Колев – Трапера. Тогава той се опитваше да налага в състава таланти от местната школа. Спомням си, че на този мач вратата бе поверена на небезизвестния Валери Бойчев /доскоро шеф на спорта в Общината, уволнен по необявени причини, според нас несправедливо!/, а в нападение като титуляр започна изключителният по онова време 15-16-годишен талант Милко Станчев. Ако не ме лъже паметта, Милко отбеляза дебютното си попадение за мъжки състав.

В този мач вратарят на гостите се появи на терена с калци /футболни чорапи/, вдигнати високо над коленете. Дълго време след това с Валери Бойчев се чудехме на това, но после ни обясниха, че в Кипър игрищата са без тревно покритие и по този начин вратарите предпазвали колената си от нараняване.

Освен споменатите двама юноши прощъпалник в мъжкия футбол направиха и други от школата, имената на които, за съжаление, вече не мога да си спомня. Само ще кажа, че Валери Бойчев направи доста добра кариера и заедно с Милко Станчев достигнаха до разширения състав на юношеския състав на България. За съжаление талантът на последния залезе бързо, тъй като футболът май взе да му пречи на пиенето. Инак си остана все така добър и отзивчив човек и сега можем да го виждаме да кара такси по улиците на Разград.

Кипърският съперник на „Лудогорец“ в груповата фаза на Лига Европа носеше името „Алки“ до 6 май 2014-та, когато фалира и изпадна в неплатежоспособност, като не беше в състояние да изплаща даже и съдийските хонорари. Основаният през 1948 година отбор после бе възстановен, но вече под името АЕК /Ларнака/.

Според мен, предстои да ги бием за втори път в Разград...44 години по-късно...


Мехмед ХОДЖОВ