Търсене

Начало История Георги А. Попов – първият кмет на Разград след Освобождението
Георги А. Попов – първият кмет на Разград след Освобождението
14 August 2018

 

В книгата на академик Анание Ив. Явашов „Разград, неговото археологическо и историческо минало“ издадена през 1930 г. от разградското читалище „Развитие“ на стр. 201 четем:

„Разград бе освободен и зает от русите на 16 януарий 1978 година и до 22 същия месец бе всецяло по управлението на руските военни власти. Тепърва на 22. I. 1978 год. руският военен началник на града Вл. Василевич свиква гражданите да си изберат лица, на които да се възложи грижата за някои работи по управлението на града – да се изберат членове на градски съвет.


15_08_2018_popov_3.jpgОт протокол № 1 от 23 януарий става ясно, кои граждани са били избрани и какви служби на всеки един от тях са били възложени. Градският съвет в заседанието си от 23-ий Януария, слуша предложението на Окръжният Началник от 22-ий Януария под № 20: ….от избраните 8 члена, назначавам за председател на Град. Съвет, жителят из Разград

г. Г. А. Попов“...


15_08_2018_popov_1.jpgОт тоя пръв протокол се вижда, че за председател на разградския градски съвет – пръв кмет след Освобождението, е бил назначен от Окръжния началник измежду избраните осем граждани разградския жител Георги А. Попов.

Георги Атанасов Попов е роден на 15 октомври 1833 г. в Разград в семейството на свещеник Атанас поп Димиев. Две години е учил при Никола Икономов. От 1848 г. до 1850 г. е учил в Шумен при Сава Доброплодни. На 21/05/1852 г. заедно с брат си Кръстьо преминава р. Дунав с лодка при Силистра, за да се запише доброволец в Руската армия. През 1853 г. по време на Кримската война е участвувал под командването на генерал Ушаков в обсадата на Силистра. През 1856 г. се завръща в Разград, където е започнал търговска дейност. Новаторски реформира търговията по европейски образец.

През 1860 г. активно се включва в акционния градски общински комитет по построяването на църквата “Св. Никола“. Избран е за първи църковен настоятел.

През 1866 г. се премества в Русе, където е участвувал в основаването на русенския таен революционен комитет при читалище „Зора“.

Починал е в Разград през юли 1917 г.

15_08_2018_popov_4.jpgБлагодарение усилията на неговата внучка Екатерина А. Лазарова /Попова/, портретът на Георги А. Попов зае полагащото му се място в портретната редица на кметовете на град Разград .

През 2010 година бе открита паметна плоча в памет на първия разградски кмет. Тя бе поставена на сградата, където някога се е намирал домът му, днес Етнографски музей.Георги Попов


Къщата на първия разградски кмет – намирала се е на кръстовището на улиците „Антим I” и „Раковски“. Днес там е Етнографският музей /срещу обредния дом/. През 2010 година бе поставена паметна плоча.


Разградчанинът проф. Атанас Лазаров, който е правнук на Георги Попов, е преподавател в Техническия университет в София.