Търсене

Начало История Исперих, 2002 година – един кошмар, който никога не бива да се повтаря
Исперих, 2002 година – един кошмар, който никога не бива да се повтаря
10 August 2018

Дъждовното лято през тази година ми напомни за поройните дъждове през август 2002 година в Исперихско.

В моя архив на събития за Исперих имам богата и интересна илюстрация за август 2002-ра година, едни кошмарни за исперихчани дни отпреди 16 години.

Според дигиталната сигнатура на снимките, на 1-ви август в Исперих се е излял страхотен дъжд, точно тогава в града се строи и първият етап на канализация по главната улица от пощата до автогарата.

10_08_2018_koshmar_1.jpg

Изкопът буквално се е напълнил с дъждовна вода, има и поражения по асфалтовата настилка в някои улици на Исперих. Твърде е възможно, мисля си сега, обилното наводняване също да е дало отражение на по-късното слягане на почвените пластове и на пропадането на улиците в този район на града...

Една седмица по-късно, на 7-ми август, привечер отново вали пороен дъжд...

На следващия ден става ясно, че се е изсипал рекорден за областта дъжд – 136.8 литра на квадратен метър и това всъщност е третият порой в общината за последните десет дни. Макар и по-малки, валежи има в цялата област – 78.8 литра на квадрат /с градушка като орех/ в Самуилско, 61.6 литра в Разград, по около 60 литра в Кубрат и Цар Калоян...Унищожена реколта, повредени електропроводи и водопроводи, прекъснати телефонни връзки...

10_08_2018_koshmar_4.jpgСлед рекордния валеж в Исперихско имаше много поражения и произшествия - изцяло е разрушена асфалтовата настилка на улица в село Бърдоква, наводнени са къщи и дворове в Исперих, долината между Голям Поровец и Лудогорци е пълна с вода и се е образувало езеро...

В Исперих 12-тонен кран, използван в изграждането на първия етап на канализацията по главната улица, се бе прекатурил и паднал в изкопа.

Няколко дена след това друг, по-голям, 30-тонен кулокран от Шумен пристига в града и с негова помощ падналият кран в изкопа бе изваден.

10_08_2018_koshmar_2.jpgВиждам сега от снимките, че силно е било затруднено движението на автомобили в централната част на Исперих, има и закъсали коли. Личи си от кадрите, че водата е била с ниво 20-30 сантиметра.

Спомням си, че два дена в града бе затруднен достъпът до интернет мрежата, наложи се да отида в Разград и оттам да изпращам фотосите до медиите.

На следващия ден - 9 август, всички централни вестници публикуваха на първите си страници снимка на падналия кран и пораженията от поройния дъжд в Исперихско.

Дано властите са си взели поука от това изпитание в миналото и да са предприели превантивни мерки, да ги прилагат и сега, разбира се, за да не повтарят трагедиите от миналото.

10_08_2018_koshmar_5.jpgПоройните дъждове от месец насам ни показват колко сме слаби пред природните стихии и тъкмо затова трябва да сме подготвени да ги посрещнем...


Мехмед АЗИЗ