Търсене

Начало Интервю Бойка ПОПОВА: Стремежът към духовна репродукция доведе до създаване на неделното училище
Бойка ПОПОВА: Стремежът към духовна репродукция доведе до създаване на неделното училище
06 August 2018

Да съхраниш вековната българска култура и народни традиции в едно бездуховно време и то на чужда земя отвъд океана, на тази мисия се е посветила Бойка Попова, която от 2002 година живее във Вашингтон. През 2014 година, заедно с Бойко Антонов, създават българското неделно училище „Христо Ботев Академи“, в чието развитие инвестират над 70 000 долара лични средства.


06_08_2018_boika_popova_3.jpgВ него се обучават 70 деца, които участват в курсове по изучаване на български език и литература, история, география, съобразени с програмата на Министерството на образованието и науката за обучение в чужбина. Учениците учат допълнително български народни песни и танци, участват в работилници, театрални представления, конкурси и изложби. От година и половина неделното училище осъществява съвместни проекти с ОУ „Васил Левски“ в Разград. Подробности за обмяната на опит, осъществените визити, плановете за бъдещо сътрудничество през новата учебна година, разказва Бойка Попова в интервю за вестник „Екип 7“.


Как започна партньорството между неделното училище „Христо Ботев“ във Вашингтон и ОУ „Васил Левски“ в Разград?

Сътрудничеството се осъществи чрез Здравко Душков, който беше мой преподавател по физическо възпитание и спорт, трудово обучение и изобразително изкуство в ОУ „Васил Левски“ и в Математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“. С него влязохме във връзка чрез сина му Петро Душков, който живее в Лос Анджелис. Това се случи в края на 2016 година, когато в училище подготвяхме коледно-новогодишна програма и спонтанно се роди идеята децата от ОУ „Васил Левски“ да изнесат спектакъл по същия сценарий.

06_08_2018_boika_popova_2.jpg

Три месеца по-късно децата от двете училища изнесоха един и същ музикално-поетичен спектакъл „Обичам България и българските традиции“, посветен на мартенските празници.

Пиесата беше по сценарий на актрисата Таня Тошева от Ричмънд, Вирджиния, и включваше емблематични стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Ивайло Балабанов, както и песни за майката и Баба Марта.

06_08_2018_boika_popova_1.jpgОбмяната на опит между двете училища продължи с размяна на писма между учениците, практика, която беше популярна по време на комунизма, когато живеехме в една затворена общност и технологиите не бяха толкова развити. Спомням си, че като ученици си разменяхме писма с наши връстници от руския град Орел и с нетърпение очаквахме отговор, това беше нашата връзка с един нов, непознат, далечен свят.

Решихме да възобновим този вид общуване и 20 ученици от ОУ „Васил Левски“ написаха писма до нашите възпитаници и си размениха мартенички. И до днес децата продължават да си кореспондират чрез традиционната поща, а не чрез социалните мрежи.


Кога започнаха реалните визити за обмяна на опит между двете училища?

Миналата година директорът на ОУ „Васил Левски“ Диана Първанова и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Разград Елка Драмалиева посетиха неделното училище във Вашингтон в навечерието на Деня на народните будители. Те изнесоха час по родолюбие пред нашите възпитаници, разказаха им за българските революционери и просветители – Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов. По време на гостуването си мотивираха учителите с лекции, свързани с използване на технологиите в процеса на обучение и въвеждане на иновации. Споделиха своя педагогически и управленски опит при посещението си в училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. С Диана Първанова обсъдихме възможността разградски учител да преподава за една учебна година във Вашингтон, за да привнесе своя опит на американска почва.


 

06_08_2018_boika_popova_4.jpgСега Вие върнахте визитата като гостувахте в разградското училище. Какво ново научиха децата, какви интересни места посетихте?

Да, преди две седмици десет души от Вашингтон посетихме Разград. Присъствахме на Панаира на киселото мляко и участвахме в програмата с преведената на английски песен „Хубава си, моя горо“ на Деси Добрева. Тя беше преведена и записана в професионално студио по поръчка на „Христо Ботев Академи“.

По време на визитата ни преподавателят Калвин Пейдж с български корени откри в двора на ОУ „Васил Левски“ безплатна библиотека, част от мрежата на американската неправителствена организация „Little Free Library“.

Имахме уникалната възможност да посетим ОУ „Виделина“ в лознишкото село Сейдол, което разполага с музеен комплекс, занаятчийски център, зоокът и обсерватория. Домакините ни посрещнаха по стар български обичай с хляб и сол, а детската фолклорна група към училището ни зарадва с автентични народни песни. Всички бяхме впечатлени от базата на училището, което съхранява традициите и е част от съкровищницата на България. Докато бяхме в Сейдол моята дъщеря Деница Иванова спонтанно реши да дари на училището старото си пиано, което е на повече от 100 години, но вече не свири на него.

Част от програмата ни, която кръстихме „Приключенията на приятелството“, беше посещение в дома на майсторката на народни занаяти леля Николинка и съпругът й чичо Манол от село от Гецово, които съхраняват капанския дух и традиции. Вярвам, че родният ни край от изток на запад и от север на юг е заселен с добри хора като това семейство, че гостоприемството, добрата дума, трудолюбието и честта ни правят хора.

По време на престоя ни в България посетихме Свещарската могила, къщата с дърворезбите в село Малък Поровец, Демир баба теке, аязмото „Св. Марина“ и вкопаната църква в село Пороище. Последният ден разгледахме забележителностите в Плиска, Мадара и Велики Преслав.


Как се развива българското неделно училище във Вашингтон през годините и с какво американската образователна система се различава от българската?

Смея да кажа, че училището се развива добре, при създаването му през 2014 година се записаха две деца, а завършихме годината с 24. Учебната 2017/2018 година завършихме със 70 деца, които през седмицата посещават американски училища, а при нас идват в неделните дни, защото им е интересно и искат да съхранят българската си идентичност.

Ползваме сградата на частно църковно училище, което разполага с 14 големи класни стани, оборудвани с компютри и мултимедийни проектори. Имаме и театрална зала с 350 седящи места, в която концерти и спектакли са изнасяли известни български артисти и певци като Валя Балканска, Стоянка Мутафова, Орлин Горанов, Калин Врачански, „Тоника Домини“.

В училището работят 10 учители, които преподават български език и литература, история, география, българска народна музика и народни танци. Стремим се да съхраним българската култура чрез работилници за мартеници и сурвакници, прожекции на филми, театрални представления, конкурси, изложби. Всяка година организираме зелено училище за децата, което традиционно се провежда в Младежкия лагер до Анаполис.

По въпроса за разликата в образованието в България и САЩ, не мога да споделя преки наблюдения, защото не съм работила в американско училище. В начален етап се залага на игровия подход за усвояване на базови знания и умения, докато по-сложната учебна материя се преподава в горните курсове.

В американските училища има респектиращ ред и дисциплина, децата не ходят сами на училище и винаги са придружавани от родител. Правата на децата са защитени, ако ученикът е оставен сам и няма кой да го прибере от училище, социалните служби се намесват и могат да отнемат детето, в случай че родителите не полагат необходимите грижи.


Какъв е Вашият личен мотив да откриете неделното училище във Вашингтон и да инвестирате хиляди долари в неговото развитие?

Човек има базови потребности, които се стреми да задоволи през живота си – биологична репродукция и духовно възпроизвеждане. Българската култура, която носим, е уникална, предизвиква възхищението и уважението на останалите народи. На ново място да възпроизведеш тази стара автентична култура е голямо предизвикателство.

През годините съм вложила повече от 70 000 долара в изграждането и развитието на неделното училище, което съхранява и предава българската култура, език, история и традиции. В началото финансирането идваше единствено от моята фирма за почистване на къщи и офиси, след това ни отпуснаха субсидия от МОН.

Родителите плащат 70 долара месечна такса и допълнително по 10 долара на дете за уроците по народни песни и танци, но тези средства не стигат за покриване на разходите за наем на сградата и за заплащане на учителите. Допълнителните средства за издръжка на неделното училище осигуряваме заедно с Бойко Антонов.


Какви са плановете за бъдещето сътрудничество с ОУ „Васил Левски“ в Разград?

Осем ученици и двама ръководители – Диана Първанова и Елка Драмалиева, ще посетят неделното училище „Христо Ботев Академи“ тази есен в периода от 27 октомври до 4 ноември. Ние поемаме разходите по настаняване, транспорт, храна, а техен е ангажиментът да си купят билети до Вашингтон. Поканихме официално кмета на Разград д-р Валентин Василев и началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, които ще ни дадат отговор на по-късен етап.

Подготвяме една изненада за малките гости, за която ще ни съдейства националният шампион по ракетомоделизъм Стоил Аврамов, който има разградски корени, но е роден във Вашингтон. Той ще осигури за осемте деца ракети със снимки на български будители, които ще изстрелят от полигон на НАСА в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

В програмата смятаме да включим среща с посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев и посещение на библиотека на Конгреса в американската столица. Гостите ще посетят музея на космонавтиката, националната художествена галерия, театъра, в който е убит Линкълн, и други културно-исторически забележителности във Вашингтон.


Антония КИРИЛОВА