Търсене

Начало Интервю Моята философия е не да лекувам пациентите, а да ги науча да се грижат за тялото си
Моята философия е не да лекувам пациентите, а да ги науча да се грижат за тялото си
20 July 2018

Остеопатията е холистичен метод, въведен от американския лекар Андрю Тейлър Стил, който разглежда човешкото тяло като механизъм, в който всички органи работят в хармония. Фокусът е поставен върху коригиране на структурните проблеми на мускулно-скелетната система с цел подобряване на цялостното функциониране на организма. Все още остеопатията не е достатъчно популярна в България, но е много развита в Австралия.


20_07_2018_osceopat-5.jpgПървият специалист, който прилага метода в Разград, е Иван Георгиев, който има диплома за магистър остеопат от Британския университет по остеопатия. Работил е като масажист в САЩ и Англия, а след като дипломира през 2017 година, се връща в родния град, за да лекува разградчани чрез остеопатия. По какъв начин протича процесът на диагностициране, какви техники за лечение се прилагат, при какви заболявания остеопатията дава резултати, на тези и още въпроси отговаря Иван Георгиев в интервю за вестник „Екип 7“.


Какво представлява остеопатията?

Остеопатията не е просто начин на лечение, а по-скоро философия, според която разглеждаме човешкия организъм като единно цяло. Тя е прецизна система за диагностика и лечение, насочена към подпомагане на тялото да се движи по най-добрия начин.

В остеопатията се вземат под внимание всички уникални характеристики на човек – размер на тялото, начин на живот, професия, лична и медицинска история. На базата на всички тези фактори се търсят елементи от ежедневието на пациента, които могат да попречат на тялото да се регенерира и които могат да доведат до поява на симптомите или хроничната им изява.

20_07_2018_osceopat.jpgНапример, идва пациент с болка в коляното, първият фокус ще бъде върху проблемната зона, за да установим дали няма ортопедичен проблем или инфекция, при които трябва да се насочи към друг специалист. След като се убедим, че е подходящо прилагането на остеопатия, започваме да търсим причината за болката и се насочваме към други структури – глезена, тазобедрената става, кръста, врата, защото елементите на тялото са взаимносвързани.

Да речем, че сте се разхождали дълго в планината с неудобни обувки, вследствие на неправилно натоварване на ходилата и глезените, може да възникне болка в коленете. Същото се отнася и за всички системи в човешкия организъм – храносмилателна, нервна, кръвоносна, които могат да окажат влияние върху опорно-двигателния апарат.


Как протича остеопатичният преглед, трябва ли пациентите да си носят медицинска документация, да си направят предварително изследвания?

При първото посещение на пациента се взима пълна медицинска история и информация относно неговото ежедневие, за да се изгради цялостна картина. Обсъждат се всички открити заболявания, стари травми, възникнали симптоми и болки в тялото, приемани лекарства, начин на живот, работа, ниво на психологически стрес, физическа активност, хранене.

След като приключим първичния процес по снемане на данни, пациентът изпълнява серия от елементарни движения, които ми позволяват да видя дали тялото се движи добре и да открия структурите в тялото, които причиняват болка или дискомфорт. В зависимост от медицинската история се извършват допълнителни тестове – ортопедичен, неврологичен, респираторен и кардиологичен, които помагат за поставяне на диагнозата. Дори след нейното уточняване в процеса на работа може да се разгърне или видоизмени. В момента, в който извършвам тестовете, пациентът може да изяви едни симптоми, но по време на лечението да се появят нови, които не са били видими. Ако дойде пациент с болка в кръста, диагнозата може да бъде от дискова херния до ишиас, може да бъде разтягане на мускул или сухожилие, които имат сходни симптоми. За да намеря къде е проблема, понякога е нужен повече от един сеанс.


При какви здравни проблеми и болки се препоръчва остеопатично лечение?

Остеопатичното лечение може да помогне при широк диапазон от симптоми и проблеми – артрит, спондилоза, спондилоартроза, болки и дискомфорт в кръста, гърба, врата, ишиас и болки в краката, свързани с него. Остеопатията се прилага при болки в ставите, при затруднено движение, свързано с възпаление или нараняване на ставната капсула, при загуба на усещане в дадена част от тялото, вследствие на притиснат нерв от стеноза или дискова херния, при болки в мускулите. Методът помага на пациентите с „тенис лакът“, синдром на карпалния тунел, замръзнало рамо и дава резултати при болки, предизвикани от стойката на работното място.


Какви техники използвате в практиката си?

В работата си прилагам голямо разнообразие от техники, някои от които са меко тъканни разтегателни техники за отпускане на мускулно напрежение, леки раздвижвания за наместване и подобрение на подвижността на ставата. Правя мобилизации и прецизни манипулации за увеличаване на обема на движение на ставите и нервномускулни отпускащи техники, които позволяват на схванати мускули да се отпуснат и да освободят притиснати нерви. В случаите, в които се налага, извършвам лимфен дренаж за подобряване циркулацията из тялото и подобряване на имунната система.


Какви са разликите между структурната, абдоминална и краниална остеопатия, Вие кой вид прилагате в практиката си?

Това разделяне е условно, като вътрешни клонове на остеопатията. В съвременната медицината всички лекари имат обща основа, след което се специализират, същото е и при остеопатията.

Да речем, ако работех в „Лудогорец“, щях да се заминавам предимно със структурна остеопатия, която решава проблемите на мускулно-скелетната система. Ако практикувах в старчески дом, щях да правя по-нежни манипулации за раздвижване, за подобряване на тонизацията и кръвообращението. Специалистите, които искат да работят с деца и семейства, учат краниална остеопатия, която регулира съотношението в костните структури на черепа.

Един остеопат може да прилага всички видове терапии и избира индивидуален подход в работата с всеки пациент. В моята практика използвам предимно структурна терапия, но отново зависи от естеството и сложността на случая.


Пациенти с какви проблеми се обръщат най-често към Вас?

Преобладаващо ме търсят пациенти с болки в гърба, в кръста, в раменете, по-рядко с проблеми във врата. Проблемът е, че твърде често хората идват при мен с хронични болки и това, което мога да предложа не е достатъчно. В случаите, когато болките са много силни, не може да се усети веднага облекчение, защото мускулите са стегнати и държат тялото в отбранителна позиция.


След терапията препоръчвате ли на пациентите да правят упражнения за раздвижване на опорно-двигателния апарат?

Да, когато започнах да практикувам, бях много ентусиазиран и давах на пациентите по няколко упражнения, които да правят всеки ден. Бързо разбрах, че не ги практикуват редовно, затова започнах да им давам само по едно упражнение, което ще бъде най-ефективно в техния случай.

Искам да подчертая, че тялото ни е интелигентно устроено и се адаптира към извършване на специфичните за нас дейности. Примерно, тялото на един борец ще бъде стегнато, набито, няма да има нищо общо с физиката на един плувец, който ще има широки рамене и гръб. Телата им са оформени, според изискванията на спортовете, които практикуват.

Проблемът става, когато човек излезе от рутината, защото тялото се приспособява всеки ден да извършва една и съща дейност. Когато решим да направим нещо различно, излизаме от зоната си комфорт и се появява болка. Да речем, че до този момент не сме били физически активни, започваме да ходим на фитнес и при първоначалното голямо натоварване се получава обратен ефект и дискомфорт. Не казвам хората да не ходят на фитнес, просто да започнат с леки упражнения всеки ден. Когато работех в Англия забелязах, че през почивните дни хората се втурват да спортуват интензивно и в началото на новата работна седмица не могат да се движат и идват да се лекуват, защото тялото не е подготвено за такова натоварване.


Какво друго препоръчвате на Вашите пациенти, за да водят пълноценен живот, без болка?

Препоръчвам дихателни упражнения, които оказват влияние върху целия организъм. Едно от нещата, които препоръчвам е вдишване и издишване на равни интервали, броим до четири секунди в едната и с другата посока, което ни дава възможност да овладеем ритъма на дишането си и ни дава контрол върху диафрагмата. Контролираното дишане спомага за снабдяването на тъканите с кислород, за дренажа на лимфата и за движението на венозната кръв.

На хората, които са в офис по цял ден, им предлагам да променят позата си, да правят лесни упражнения на работното място, да внесат леки корекции в ежедневието си. Някои път това може да е смяна на матрака, подлагане на възглавници, прием на витамини и минерали.

Моята философия като остеопат е не само да лекувам пациентите, а да ги науча да се грижат за тялото си, да правят малки крачки към подобряване на здравословното си състояние и качеството си на живот.


Антония КИРИЛОВА