Търсене

Начало Интервю Йордан ДЖИПОВ, емблематично име за хандбала в Кубрат: Спортът е мироглед и начин на живот...
Йордан ДЖИПОВ, емблематично име за хандбала в Кубрат: Спортът е мироглед и начин на живот...
02 July 2018

Кубрат е синоним на хандбала. С този спорт е свързано името и на Йордан Джипов, управител на новата спортна зала в Кубрат, която отвори врати през юни 2016 година. На официалното откриване присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов.


02_07_2018_djipov-1.jpgЙордан Джипов е роден е през 1959 година в Кубрат, където завършва основното и средното си образование. През 1983 година се дипломира от НСА „В.Левски“ с квалификация учител и треньор по хандбал. Богато спортно портфолио има дългогодишният треньор. В активната си спортна практика има 16 шампионски титли, 9 пъти е носител на купа „България“ с юношески и мъжки отбори на Кубрат и варненските „Черно море“, „Спартак“ и „Локомотив“. Сребърен медалист е от балканското първенство с юношеския национален отбор през 2011 г. Участник в две световни ученически първенства – Хърватска – 2012 г. и Турция – 2014 г. Има 6 спечелени международни турнира в Испания, Австрия, Румъния, Словакия и Турция.


Г-н Джипов, за хандбала не се говори често, както се говори за футбола. Да започнем нашия разговор с това кое е особеното на хандбала като игра?

Хандбалът е една изключително динамична и зрелищна игра. За практикуването и се изискват комплексни физически качества. В основата и са бързина, сила и отскокливост. Това, че е колективен спорт, пък изисква интелект и бързи реакции при вземането на решения в различните игрови ситуации. Изгражда в играчите дисциплина, отговорност към отбора, умения за работа в екип. Учи състезателите на коректност и уважение към противник и съотборници. Този спорт се радва на изключителна популярност в развитите европейски държави и особено в скандинавските страни, където хандбалът е „религия“. За съжаление в България не е така. Никакъв интерес от медиите и съответно почти никаква информация за тази, така красива игра.

02_07_2018_djipov-2.jpg

Дълги години сте свързан със спорта, от които над 35 с хандбала, на какво Ви научи спортът?

Спортът учи на много неща, но най-ценното според мен е да поемаш и носиш отговорност за другите около теб - съотборници, треньор, отбор, клуб. Колективните спортове предполагат, чрез собствената си реализация, да водиш цял отбор към успех. Да бъдеш толерантен към грешките на съотборниците си и да ги компенсираш. Да играеш и печелиш, както и да губиш от по-добрите - честно и достойно, в духа на феърплея. Емоциите, които изпитваш от всичко това, са неповторими.


На спорта у нас не се отрежда онова специално място, което то има в другите култури по света. Как мислите, кои са причините за това?

Спортуването е в основата на една здрава и силна нация. Спортът трябва да стане държавна политика, както е в повечето страни. За целта е необходимо както стратегия за развитието му, така и изграждане на съответната материална база за практикуването му. Липсата на добра материална база за спорт в училищата и в спортните клубове е в основата на ниския интерес както към часовете по физкултура, така и към спорта за високо спортно майсторство. Ниското заплащане на труда на спортните специалисти води до пренебрежително отношение на преподаватели и треньори към пряката им работа. Спортът е не само двигателна активност-той е начин на живот, включващ култура на хранене, хигиенни норми, начин на комуникация и поведение. Спортуването е най-мощната превенция срещу заболявания и стрес. Най-общо казано спортът е мироглед.


Часовете за физическо възпитание в училище, достатъчни ли са, какво е Вашето мнение като професионалист спортист?

Проблемът в училищата не е толкова в броя на часовете, а в това къде и как протичат тези часове. За да бъде качествен и ефективен един час по физкултура са необходими както мотивирани специалисти, така и подходящи зали или физкултурни салони, със съответното оборудване. За съжаление у нас такива училища са изключителна рядкост. Бил съм в много европейски страни на турнири и първенства - не мога да Ви опиша с каква спортна база разполагат училищата в Австрия, Словакия, Испания и др. Оттам, от училищата, започва изграждането на позитивното отношение към спорта и се изграждат навици за занимания със спорт.


За активно и сериозно занимание със спорт какво е необходимо?

Преди всичко мотивация - осъзнаване на предимствата и необходимостта от занимания със спорт. А за високо спортно майсторство - много труд, воля, постоянство и себеотдаденост.


Спортът е една успешна форма за редуциране на агресията при подрастващите. Подкрепяте ли тази теза?

Абсолютно да. Спортът насочва огромната енергия на децата и младежите в една друга посока - носеща положителни емоции и даваща възможност за личностна реализация в една честна, конкурентна среда.


Как изглежда спортният календар на залата за 2017 година?

В най-близък план предстои финален турнир па хандбал за купа „България“. От март до юни продължават регионалните първенства за подрастващи по борба и хандбал. Води се целогодишен тренировъчен процес по хандбал, борба и тенис на маса. Предстоят общински турнири и състезания по различни спортове.


Какво бихте препоръчали на родителите, които се колебаят дали да запишат детето си в спортна школа?

Да забравят колебанията си и да го направят. Спортът е най-сериозната превенция срещу болести, пороци и вредни навици. Дори децата им да не станат изявени спортисти, те ще укрепнат общофизически и ще изградят характери на силни и достойни личности.


Какво очаквате от Вашите възпитаници?

Най-вече да растат като здрави и достойни хора. Да защитават и отстояват позициите в и в живота. А на най-талантливите от тях – да постигнат високи спортни успехи, да бъдат гордост за родителите и съгражданите си, както и за мен, като техен наставник.

 

 

Д-р Надие Карагьозова-Нади