Търсене

Начало Интервю Николай МИЛАНОВ, експерт по физическо възпитание и спорт в РУО: Успешна година за ученическия спорт
Николай МИЛАНОВ, експерт по физическо възпитание и спорт в РУО: Успешна година за ученическия спорт
27 June 2018

Господин Миланов, как изпращаме поредната учебна година в областта на ученическия спорт?

 

Изключително успешна година. Не толкова от постигнатите класирания на финалните състезания от „Ученически игри 2018“, а от броя на отборите от областта, намерили място на този последен етап. Цели 16 училищни отбора – това наистина е изключително високо постижение за нашата малка област.


27_06_2018_nikolai-milanov.jpgКои са тези отбори и как се представиха те?

 

Като обобщена статистика имаме 1 златен и 1 сребърен медал, две пети места, три шести, две седми, три осми, две девети и две десети места. Десет от отборите са от община Разград, а останалите шест са от община Исперих. Шампиони на България са лекоатлетите на ОУ „В. Левски“ – Разград /на снимката/, от същото училище момчетата по бадминтон са осми. Сребърни медалисти са футболистите от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Разград. На пето място се класираха момичетата по тенис на маса от ОУ „Д-р П. Берон” – с. Осенец и бадминтонистките от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Разград. Почетното шесто място заеха отборите на СУ „Хр. Ботев“ – Разград по бадминтон – момичета, футболистите от НПТГ „Ш. Петьофи“ – Разград и ОУ „Отец Паисий“ – с. Подайва. Седми места заеха тенисистите от ОУ „Ив. С. Тургенев“ – Разград и бадминтонистите от ОУ „В. Априлов“ – Исперих. На осмо и девето място са волейболните отбори на юношите от ПГСС „Хан Аспарух” - Исперих, съответно при 11-12 и 8 -10 клас. Осми са юношите по тенис на маса от НПТГ „Ш. Петьофи“ – Разград. Девети са малките волейболисти от ОУ „Хр. Ботев“ – Исперих, а с десети места са тенисистките от ОУ „В. Априлов“ – Исперих и лекоатлетките от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград. Тези успехи са на учителите по физическо възпитание и спорт, училищните ръководства, треньорите от спортните клубове, УСШ и ОДК, които помагат в подготовката на отборите.

27_06_2018_milanov-2.jpg

 

Домакинствахме и на няколко финала, как се справихме?

 

За първи път Разград е домакин едновременно на три финални състезания – футбол, бадминтон и тенис на маса при най-малките ученици 5-7 клас, общо 46 отбора с 340 участници. Само ще спомена, че през 2002 г. в областта сме организирали едновременно пет финала в една възрастова група – по един в Исперих, Завет, Кубрат и два в Разград, като тогава се справихме много успешно. Дългогодишният опит, който имаме в тази много сложна организация, ни помогна да се справим с провеждането и на тези три финални състезания в Разград. Тук е мястото да благодаря отново на всички, които бяха ангажирани в организацията на тези състезания – Областният клуб, трите спортни клуба и много силните съдийски колегии към тях, ПФК „Лудогорец 1945“, училищните ръководства на ОУ „В. Левски“, НПТГ „Ш. Петьофи“, ПГИ „Р. Шуман“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Н. Икономов“. В БАСУ са получени благодарствени писма за отличната организация на финалните състезания в нашия град и то от отбори, които винаги са имали много изисквания и претенции. Използвам случая да благодаря на областната и общинската администрации, които уважиха официалните откривания на състезанията и засвидетелстваха своята загриженост и отношение към ученическия спорт.

 

През годината имаше ли състезания в областта, включени в НСК на просветното министерство?

 

За съжаление ще кажа, че от четири състезания през миналите години тази година останаха само две, като причините са изцяло финансови от Спортното министерство. Проведе се най-старото състезание – футбол за момичета и девойки в чест на 8 март и най-младото – за втора година - „Бързи, смели, сръчни“ за ученици от 1 до 4 клас. Въпреки това турнирът по борба се проведе при голям интерес за първи път в гр. Завет със съдействието на общинското ръководство, както и Фестивалът по минихандбал за момичета и момчета до 11 години в гр. Кубрат.

 

Учителският спорт, с какво ще се похвали ?

 

Гордея се, че вече тридесет години провеждаме състезания за учители в община Разград с Коледния учителски турнир и за областта с Областната учителска спартакиада. Коледният учителски турнир в навечерието на 2017 г. отпразнува своята 30-годишнина, а през април тази година стори същото и Областната учителска спартакиада. Тези две учителски спортни събития бяха уважени и подпомогнати от д-р Валентин Василев – кмет на община Разград, и г-н Гюнай Хюсмен – областен управител, който осигури и екскурзия до Одрин на първите три отбора в комплексното класиране от Коледния турнир, а предстои да консумират същата награда и комплексните първенци от Областната учителска спартакиада.

Накрая ще отбележа, че на 1 март РУО – Разград навърши 30 години от неговото основаване, което бе отбелязано по достойнство, а аз приемам тази годишнина и в личен план. През тези години минаха много началници на тази институция, но всички подкрепяха ученическия и учителския спорт в Разградска област, за което най-сърдечно им благодаря.


Димитър ДИМИТРОВ