shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Случаят „Куйович – Илиев - ОДП-Разград...“
04 January 2008

С шест дисциплинарни наказания завърши вътрешна проверка в ОД“Полиция“-Разград, разпоредена от министър Румен Петков във връзка с издадените фалшиви документи на сръбския наркобос Будимир Куйович. Първоначалната неофициална информация по случая беше, че служители на ОДП-Разград стоят в основата на тайната оперативна комбинация, заради която главният секретар на МВР Илия Илиев си подаде оставката. Разградски полицаи поискали от Илиев да разпише разрешително за пребиваване в България на Куйович.

В сряда на пресконференция министър Петков съобщи, че е започнато дисциплинарно производство срещу зам.-директора на ОДП-Разград Тодор Димов и го отстранява от длъжност до приключване на производството. На директора на ОДП-Разград комисар Кръстю Сотиров и началника на сектор „БОП“ Пеньо Пенев са наложени дисциплинарни наказания “порицание”. Санкцията срещу Сотиров е за това, че не е упражнил контрол върху подчинени. Със същото наказание е началникът на група “Български документи за самоличност” в ОДП-Разград Емилиян Георгиев – за превишаване на правомощия и неизпълнение на служебни задължения. “Писмено предупреждение” за пропуски в изучаването и прилагането на разпоредбите, регламентиращи служебната дейност, е наложено на Станимир Станев, разузнавач в сектор “БОП” и на инспектор Продан Георгиев, технолог-администратор в пункта за персонализация при група “Български документи за самоличност” в дирекцията.
 

Тодор ДИМОВ: Истината е много смущаваща

Става въпрос за разработка по линия на наркотрафика, в която през юни попада като връзка Будимир Куйович. Ние долавяме чрез наши източници, че той иска да си направи фалшив български паспорт чрез негови хора. С друга самоличност, с негова снимка. Точно в този момент в Разград на посещение е главният секретар Илия Илиев и аз му докладвам оперативната обстановка. И му казвам: „Появил се е Будимир Куйович, подготвят трафик на наркотици, ще си прави фалшив паспорт. Да го задържаме ли или да продължаваме оперативна игра?“ И главният секретар казва: „Как? Оставете да направят паспорт, да го хванем после, с фалшиви документи, да може да се контролира всичко. Седни, напиши го това нещо в рапорт, за да ти разреша и да нямаш ти проблеми и колегите“. Седнах, написах го. Той написа „Разрешавам“. Каза ми: „Запознай със случая Ваньо Танов /б.а.- бившият директор на НСБОП/, аз ще запозная министъра“. И така се разделихме. Резултатът - проблем. С главния секретар на МВР. Става въпрос за 4 тона хероин, наистина. Но най-голямата му грешка, е че го каза. Как ще казваш такова нещо? Информацията е от наш източник! Как ще го опазим сега този човек? Интересува ме, защото аз съм правил така, че да работи за нас. Много малко са хората, които работят качествено за МВР. Аз съм го надъхвал и съм гарантирал подкрепа. И изведнъж го оставят на вълците, да се спасява той както намери за добре. Да се чуди къде да се крие. Мен ме поставят в същото положение. Министърът ме посочва мен по телевизията – трите ми имена, кой съм, какъв съм и за какво съм отстранен. Работил съм срещу Куйович и съм отстранен от работа. И вече съм на разположение. Какво е това? Значи да знае всички, които са работили срещу него. Аз в един момент също ставам мишена. Да не говорим, че съм участвал в операции под прикритие, по които има осъдени хора, а сега ме поставят на показ.
Аз не съм проблем, дирекцията не е проблем. Проблемът, е че там горе някъде не могат да се разберат кой ще командва и си правят подсечки. Главният секретар просто трябваше да стане мъжки, да каже: „Да, разработката аз я подписах, действаме, продължаваме да действаме“. А не: „Аз съм грозно подведен“. И сега да се бие в гърдите: „Аз пак бих подписал така“. Истината е много смущаваща. Заловеният хероин в неделя в Стара Загора има връзка с тази разработка, но всеки гледа да яхне заслугата. Това са такива оперативни неща, които не трябва да се разказват, а те ги разказват. Разсекретиха операцията, просто по медиите предупредиха Куйович, че това е операция. Можеше да се направи секретна проверка, а не да се предупреждават бандитите. Той да си махне паспорта, всичко. Такава невероятна издънка. Тези шест човека в разградската дирекция нямаше абсолютно никакъв смисъл да бъдат наказвани. Нито един, това е истината. Идеята се развива, така или иначе. Но така решиха, така направиха. Грозно. Вместо да ми се обади някой от министерството, може и чистачката да е, да ми каже: „Ти си отстранен от длъжност, ще поеме работата еди кой си...“, аз научавам от медиите. Аз престъпник ли съм, какъв съм? Защо няма да ми звъннат и да ми кажат? Проверката си беше обречена, предрешена, направена така, че да... Той, министърът, с изказването си го определя: „Заместник-директорът, който подведе тежко главния секретар... Образувано е дисциплинарно производство... Отстранен е от длъжност и това е най-малкото, което може да му се случи“. Какъв съм аз, че ме заплашва? Ще ме уволнят. То е ясно.
Но аз нямам за какво да се чувствам виновен. Това какви са правомощията на главния секретар, той си знае. Аз затова докладвам на него. Той е професионалист №1. Можеше да каже да го направим по друг начин. Да задържаме, примерно. Аз докладвах обстановката, спомням си разпореждането на главния секретар, разреши. Сега бил подведен, толкова е несериозно всичко. Всичко в момента се прави с цел да бъда уволнен. Просто аз се случих. Очаквах производство, но можеше да не ме отстраняват, досега не съм попречил на проверката. Аз ще обжалвам решението. В зависимост от това как се развият нещата, мога да се върна в системата. Но няма да се върна, заради каузата, защото кауза няма. Така се оказа. Просто ще се върна, заради връщането.
По схемата, в която се наниза Куйович, за по-малко година сме хванали 136 кг наркотик. И той щеше да бъде хванат, като се работи както трябва. Не работим само ние. Тези операции се кординират с Турция, Холандия, Щатите. Никога не е правено безсмислено. И тази не беше безсмислена.

Мила КЮЛЮМОВА