Търсене

Начало Култура 26 експресивни абстрактни творби показаха художници от три държави
26 експресивни абстрактни творби показаха художници от три държави
12 June 2018

Реалистични и мистични сюжети се преплитат в абстрактните живописни платна на девет художници от България, Гърция и Румъния, които подредиха обща изложба в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.


13_06_2018_izlojba.jpgЕкспозицията включва 26 модернистични картини, освободени от класическата рамка в изкуството, които авторите създадоха по време на Международния пленер „Мистика и реалност“. В седмото издание на творческия форум участваха Петала Павлиду от Гърция, Елена Драгулей от Румъния, Светла Радулова, Милчо Талев, Миряна Савова, Тодор Тодоров,

Божидар Тонев, Теодор Даскалов и Орхан Исмаил.

Върху платната художниците изразиха своята експресия, породена от натурата и богатата история на древните светилища в Разградско.

„Идеята за пленера се роди при посещение на Демир баба теке и Свещарската гробница, пропити с дълбок мистицизъм. И понеже се намирахме в реална ситуация, по естествен път се яви името на събитието. Целта му е да стимулира авторите да дадат полет на мисълта си и свободно да изразят емоциите, които ги владеят“, каза директорът на разградската галерия Тодор Тодоров, който рисува заедно с останалите художници.

В началото на седмицата той представи пред ценителите на изкуството смелите експерименти в областта на абстрактната живопис. Той изтъкна, че композицията е стилистично хомогенна и стои цялостно като едно завършено произведение, което изразява общо усещане за изкуството. След официалното представяне на изложбата, Тодоров връчи плакети и символични подаръци на всички участници в художествения пленер. Като директор на културния институт допълни, че за него е гордост фондът на галерията да бъде обогатен с нова колекция от образци в модерното изкуство.

„Пленерът беше много добре организиран и това си личи от резултатите накрая, защото няма как добрата атмосфера и взаимодействие между художниците, да не завърши с един грандиозен финал.. Най-важното в един пленер са контактите между самите художници, които инспирират различни усещания и състояния. В разговорите с другите автори възникват нови идеи и така се раждат произведенията“, каза един от участниците в пленера Милчо Талев, който е директор на Градската галерия „Дечко Стоев“ в Поморие. И допълни, че като колега на Тодор Тодоров приятелски му завижда за качествените експресивни платна, които ще попълнят фонда на разградската галерия.

Експозицията може да бъде разгледана от ценителите на изкуството до средата на юли.


Антония КИРИЛОВА