Търсене

Начало Култура Димитър Петров взе награда от национален конкурс за вълшебна приказка
Димитър Петров взе награда от национален конкурс за вълшебна приказка
12 June 2018

Обявени бяха резултатите от първия национален конкурс за вълшебна авторска приказка на тема „Гора вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“. Участниците в него бяха 116, мнозина от които са изявени с книги и драматургични произведения, като представените творби бяха 205. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“, домакин бе къщата музей „Гео Милев“.


13_06_2018_prikazka.jpgНосителят на втората награда в конкурса е разградчанин. Това е публицистът, белетристът, етнографът и поетът Димитър Петров. Тази година е творчески щастлива за него, защото малко преди това той получи специалната награда в поетичния конкурс „Горчиво вино“ на град Петрич със стихотворението си „Църква за двама“, а в своя втори брой списание „Везни“ отпечата цикъл негови стихотворения. Излизащият пък в Русе алманах „Брод“ запозна наскоро читателите си с три от разказите му.

Под стария дъб в къщата музей в Стара Загора, който като малък е засадил сам Гео Милев, Димитър Петров получи поредното за Разград отличие. Прочетена пред многобройната публика, приказката му „Царският зет с трите имена“, накара зам.-кмета на общината да разкрие пред автора идеята, че творбата му ще бъде драматизирана и поставена на сцената на Старозагорския куклен театър. Една творба, в която читателите, да се надяваме и малките любители на кукления театър, ще тръгнат заедно с приказния герой да вършат добро.

Организацията на конкурса предвижда издаването на отличените творби в специален сборник, който ще бъде готов до шест месеца.

Иван ДЖЕБАРОВ