Търсене

Начало Култура Голям успех на любителския театър в Исперих
Голям успех на любителския театър в Исперих
11 June 2018

С много ценни награди и признание се завърнаха исперихските театрали-любители от проведения в Нова Загора Национален фестивал на любителските театри - грамота за участие, специална почетна грамота за пресъздаване на и изграждане на образ на Мариана Рангелова, трета награда за мъжка роля на Сали Юмер - грамота и статуетка за ролята на велможата Ваников.

11_06_2018_lubiteli-1.jpg

Националният фестивал на любителските театри се проведе за единадесета поредна година в град Нова Загора от 6 до 8 юни.

На новозагорска сцена в читалище "НЧ „Диньо П. Сивков - 1870" в тридневния маратон актьори–любители от Първомай, Тутракан, Велико Търново, Раднево, Елхово, Костинброд, Исперих, Каспичан, с. Първомайци, общ. Горна Оряховица, Дебелец, Трявна, с. Самоводене, общ. Велико Търново, Гълъбово и Нова Загора се представиха със собствени постановки.

Организатор на проявата бяха община Нова Загора и народно читалище „Диньо П. Сивков - 1870".

Театралните трупи представиха по един спектакъл с времетраене до 90 минути. Право на участие имаха любителски състави, представящи драматургични творби от всички жанрове.

11_06_2018_lubiteli-2.jpgЦелта на фестивала бе да насърчи любителското театрално творчество и достъпа на публиката до културните продукти на другите общини и да подпомогне развитието на общокултурното пространство в областта на любителското театрално изкуство в страната.

Ярка следа във фестивала остави участието на театралите-любители от Исперих.

Любителският театър „Борис Илиев" при читалище „Съзнание - 1891" представи постановката „Велможата Ваников" от Борис Илиев.

Постановката е дело на Енита Иванова, художник и сценограф на спектакъла е Георги Деков.

В главната роля бе Сали Юмер – служител в Община Исперих, който се превъплъти в ролята на Велможата Велислав Ваников – председател на ТКЗС, който с отличната си игра на сцената заслужено завоюва трета награда за мъжка роля.

А всичките участници - Шефкет Шефкет, Марияна Рангелова, Енита Иванова, Цветалин Цветанов, Теодора Василева, Петранка Бобчева, Милен Василев и Марин Начев получиха и грамота за участие и много аплодисменти от публиката.

Исперихските театрали-любители изказват огромна благодарност на кмета на община Исперих Бейсим Руфад и д-р Анатолий Кънев за помощта и съдействието им за организацията и участието им на фестивала в Нова Загора.


Мехмед АЗИЗ