Търсене

Начало Интервю Али ПАРЪШМОЛЛА: Разград създаде отлична организация за Държавния шампионат за момчета
Али ПАРЪШМОЛЛА: Разград създаде отлична организация за Държавния шампионат за момчета
11 June 2018

Али Паръшмолла, който бе главен секретар на проведения миналата седмица Държавен шампионат по борба за момчета, е родом от село Езерче, което е с традиции в борбата. От там е Димитър Добрев - първият олимпийски шампион на България по борба класически стил на Олимпиадата през 1960 година в Рим.


11_06_2018_ali-1.jpgМладият служител на БФБ е бивш борец от школата на Езерче, след това участва в отборите на „ Дунав“ Русе и НСА, където завършва и висшето си образование, специалност треньор по борба. От 2006 година е назначен за мениджър спортни дейности на БФБ, където работи и в момента.


Г-н Паръшмолла, отдавна Разград не е бил домакин на първенство от такъв ранг. Как намирате организацията?

Организацията бе много добра, а за това поздравление заслужава ръководството и всички от местния спортен клуб по борба "Лютфи Ахмедов“. Участваха 233 състезатели от 48 клуба по борба. Това е значителен брой състезатели от всички теглови категории и за доброто протичане на първенството се изисква много добър синхрон между институциите. Шампионатът приключи като победиха най-добрите без да е имало противоречия и напрежение. В началото под звуците на „Мила родино“ бе издигнат българския флаг, а спортистите бяха поздравени от кмета на Разград д-р Валентин Василев, който също има заслуга за перфектното домакинство. Уверихме се за пореден път, че кметът обича спорта и в частност борбата. Винаги присъства на турнирите по борба в Разград.


Вие сте от Езерче. От там е и Димитър Добрев - първия ни олимпийски шампион по борба и сребърен медалист от Олимпиадата в Мелбърн, бивш треньор на националния отбор. Това стимулира ли Ви това допълнително?

Да, наистина Димитър Добрев е един от първите състезатели по борба, изминали пътя на славата. Той бе пример за младите как се върви по него: изключителен труд и постоянство в тренировките и в състезанията. А това са най-важните условия по пътя към върха. Сега полагаме усилия за да възвърнем славата на този спорт. Пожелавам на разградската борба успехи както в миналото а на любителите на спорта борба, които в Лудогорието са много, да продължават да пълнят залите.


Здравко ДУШКОВ