Търсене

Начало Оживление „Кръстникът“ Денчо Бояджиев на парти с родените на 28 януари разградчанчета
„Кръстникът“ Денчо Бояджиев на парти с родените на 28 януари разградчанчета
30 January 2009

 

15-те разградски деца, родени на паметната за града дата 28 януари и техните родители се събраха в сряда на парти, организирано от Общината. Тържеството бе във фоайето на Общинския културен център. Рождениците бяха поздравени с танцови и вокални изпълнения.

Кулминацията бе появата на „кръстника“ на малчуганите – кмета Денчо Бояджиев, който раздаде на всеки свой „кръщелник“ по торба с подаръци. Специални гости на партито бяха и.д. кмет на гр.Орел, Русия, Василий Ерьомин и председателят на Орловския градски съвет на народните депутати Василий Уваров.

 

30_01_2009_kra6telnici.jpgТрадицията, родените на 28 януари да бъдат със специален статут, е поставена през 1994 г. по време на първия мандат на тогавашния градоначалник Венелин Узунов. Първото „почетно бебе“ е Александър Гатев Маринов, сега 15-годишен, а последното – Ферихан Фехим Рамадан, която в сряда навърши една годинка. Шест от рождениците са момчета, а девет – момичета, което според една от майките е нормално природно съотношение.

В деня, когато се навършиха 131 години от Освобождението на Разград, в родилното отделение на МБАЛ „Св.И.Рилски“ не се роди разградско бебе. На бял свят се появи само едно мъжко попълнение към населението на Цар Калоян.

От статистиката след 1994 г. е видно, че на тази дата не е имало новородено разградчанче само през 1997 и 2001 г.

 

Димитър КИРИЛОВ