Търсене

Начало Култура Петко Антонов за интимното общуване с изкуството и вдъхновението от натурата
Петко Антонов за интимното общуване с изкуството и вдъхновението от натурата
06 June 2018

„Творческият процес се състои във възприемането на даден обект в света, абсорбирането му на вътрешно ниво и отразяването му в материалната действителност чрез мисълта и умението на ръката“, споделя известният разградски художник Петко Антонов, който е председател на разградската група на Съюза на българските художници и преподавател по изобразително изкуство в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.


06_06_2018_antonov_1.jpgДарбата да изобразява външния и вътрешния си свят чрез цветове и форми открива през ученическите си години в ОУ „Васил Левски“. Неговият талант ярко изпъквал в стенвестниците, които всеки клас подготвял за националните и училищните празници. С усмивка си спомня, че първата по-сериозна творба, която е нарисувал, е портрет на първия космонавт Юрий Гагарин. Любовта му към изобразителното изкуство не остава незабелязана от неговите преподаватели, защото вграждал визията си за красотата и изяществото в изучаваните предмети. Учителката му по български език и литература Величка Кънчева го насърчила да развива таланта си, който показвал в края на всеки преразказ или диктовка с рисунка по темата. Осъзнавайки своята дарба, започва да търси подкрепа от утвърдени художници и се учи от Георги Йорданов, Здравко Батембергски, Васил Карадимов, Владислав Бабаров.

06_06_2018_antonov_2.jpgВ края на осми клас е изправен пред избор къде да продължи образованието си, първоначално баща му настоявал да учи в Механото или във Военно училище, но подкрепя стремежа му да кандидатства в Художествената гимназия в София. След като го приемат в училището за изящни изкуства, започва се заражда истинската му любов към четката и платното, която го инспирира през целия му творчески път. Разбира, че талантът сам по себе си не е достатъчен и е необходимо да натрупа широк спектър от теоретични знания и професионални умения. През първите две години в гимназията получава необходимата основа в направленията – цветознание, живопис, графика, скулптура, а в горните курсове се профилира в областта на живописта. След успешното си дипломиране влиза в казарма, а после продължава да учи специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

06_06_2018_antonov_3.jpgВръщайки се в Разград, започва работа като проектант в общинското предприятие „Културен отдих и украса“, където създава проекти за плакати, макети и афиши, а след това развива уменията си в сферата на фотографията. По-късно започва да предава знанията си като учител по изобразително изкуство в Хуманитарната гимназия „Акад. Анание Явашов“. Спомня си, че в рисувателната паралелка са учили деца не само от Разград, а от Исперих, Търговище, Русе и Шумен. Голяма част от неговите възпитаници днес са художници, а някои от тях са поели по неговия път– да предават любовта си към изкуството на подрастващото поколение. Сред успешно реализираните възпитаници на гимназията са Орхан Исмаил, който е директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Самуил, и неговият брат близнак Осман Исмаил, който е преподавател по изобразително изкуство в училището в село Владимировци. Петко Антонов е обучавал и Валентина Начева, която въвежда в света на красотата децата от ОУ „Ив.С.Тургенев“ в Разград. Сред успешните художници от гимназията е Христо Ангелов, който в момента работи в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

06_06_2018_antonov_5.jpgТворчеството на четиримата автори и техния преподавател беше представено тази година пред широката аудитория в експозицията „Учителят на учителите“, която беше открита във фоайе „Ротонда“ в Министерството на образованието и науката.

От първите си опити в училище до ден-днешен, председателят на разградската група на Съюза на българските художници не спира да експериментира с различни стилове, техники и материали, но водещо при него е вдъхновението от натурата.

„В днешно време един художник трудно може да определи с точност какъв е стила му, защото изкуството се освободи от консервативното интерпретиране на изображението.

Авторите свободно смесват бои и техники, използват апликации, правят съвременни инсталации и пърформанси, които провокират въображението на хората. Всеки художник намира стила, чрез който да изрази собственото си усещане, за някои това е наивно изображение, за други сюрреалистично, фантастично, мистично или модерно“, разказва Антонов.

Споделя, че когато започва да рисува, интуицията му подсказва какъв материал да използва – маслени бои, акварел, акрил, молив, въглен, креда, туш и перо. Не му допада чистата абстракция, макар че е ефектна като отношение и стил, но борави с неконкретни образи и елементи, посредством които се търси въздействието върху аудиторията.

Живописецът споделя, че е инспириран от всичко в заобикалящия го свят, особено от природата, която е най-големият творец и художник. Картините му са вдъхновени от хората, които го докосват емоционално – едно дете, красива жена с излъчване или старица, на чието лице е изписан нейния живот.

Като художник и преподавател по изобразително изкуство в Езиковата гимназия се стреми да научи младите хора да изразяват емоционалния си свят на белия лист и да общуват с изкуството.


Клуб „Наблюдател“ с ръководител Антония Кирилова