Търсене

Начало Култура Оръжие като от Троянската война и домонетни форми на 5000 години показват в Интерактивния музей
Оръжие като от Троянската война и домонетни форми на 5000 години показват в Интерактивния музей
23 May 2018

 

Преди 5000 г. (т.е. 3000 г. пр. Хр.) откриването на сплавите и на бронза променя изцяло света. Тогава се зараждат първите държави в Месопотамия и Египет. В Европа говорим за Микенска култура, Халщадска култура и нашата – Балкано-Карпатска.


23_05_2018_interaktiven_3.jpgНашият регион участва в създаването на предмети от тази култура и няма как да не направи впечатление, че край Побит камък е открита най-голямата в Европа находка от калъпи за изливане на бронзово оръжие, представени в изложбата, която бе открита в Интерактивния музей на 18 май 2018 г., Европейската нощ на музеите и галериите.

За „Екип 7” археологът Дилен Дилов разказа за най-интересните акценти в изложбата „Бронзовата епоха – контакти и находки”.


23_05_2018_interaktiven_2.jpgОРЪЖИЕТО ОТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА. Голяма част от находките в изложбата от бронзовата епоха участваха в изложба във Виена, обявена за най-посещаваната антична изложба в света за 2016 г. Сред тях е най-голямата в Европа находка от 31 калъпа за отливане на мечове и брадви. Част от тях са заготовки, но има запазени 17 цели калъпа за брадви и за мечове. В изложбата е показана съвременна отливка на много красив бронзов меч от единия запазен калъп, който дава представа как са изглеждали оръжията на героите от Троянската война. Учудващото е, че те не са били много големи, острието е само 40 см. Не е ясно и защо тук е имало център за производството на бронзови оръжия, след като в нашия край няма медна руда, нито пък има такива камъни, от които калъпите са направени. Това доказва, че през днешния Разградски регион е имало голямо движение на технологии, а тук е бил основният кръстопът за обмен на метални изделия между Микено-Критската, Халщадската и Анатолийската култура. Според изследване, направено в Австрия, бронзовият меч и рапира, представени в изложбата, са изработени в Микена с медна руда от Карпатите.

23_05_2018_interaktiven_1.jpgДВА ТАЛАНТА ПОД ФОРМАТА НА ВОЛСКА КОЖА. Двата медни слитъка под формата на волска кожа, които тежат по един талант, са открити край с. Каменово. Те разказват за производството на бронз, който е сплав от 90% мед и 10% калай. Един талант, тоест 25 – 26 кг, е била единицата мярка за тегло от онова време. Формата на волска кожа е удобна за пренасяне, но е и символ за високата им стойност, защото преди откриването на металите волската кожа е била основно средство за търговия. Общо четири такива слитъка са открити в България, два от които – в Каменово. Сега те са притежание на Варненския музей и гостуват в Разград само в рамките на тази изложба. Благодарение на подводната археология край Улубурун, Турция, е открит потънал кораб, натоварен с 345 такива слитъка, калай, злато, алабастър и слонова кост. Възстановка на този кораб е представен на постер. Освен предмети във витрините, изложбата „Бронзовата епоха – контакти и находки” съдържа 9 постера.

„МОНЕТИТЕ“ НА БРОНЗОВАТА ЕПОХА. Находката от бронзови сърпове и кухи брадви, тип „келт“. Интересното е, че такива предмети винаги са били намирани в колективни находки. Това кара учените предполагат, че тези вещи са били събирани не само защото имат практическо приложение, а и защото са разменяни при търговия, тоест, това са първите домонетни форми.

 

Записа: Даниела КУМАНОВА