Търсене

Начало Култура Община Разград с няколко събития в Европейската нощ на музеите
Община Разград с няколко събития в Европейската нощ на музеите
16 May 2018

На 18 май Разград става част от „Европейската Нощ на музеите“ - това обяви вчера кметът Валентин Василев. Инициативата е на Министерството на културата на Франция, стартира през 2004 г. и за изминалите 14 години тя се утвърди като устойчива практика в редица Европейски страни, включително и България.


16_05_2018_beli-noshti1.jpgПодробности за всички културни прояви на този ден представи пред медиите главен експерт „Култура“ в Общината Виолета Антонова.

В Европейската година на културното наследство ни предстои Втора нощ на китарата – на 18 май от 19 ч. в „музикалната“ градина на къща музей „Димитър Ненов“. Събитието е с участието на Славчо Николов - добре познат като китарист на легендарните групи Б.Т.Р. и „Фондацията“. Славчо Николов е част и от „Квартет Сезони“, които гостуват за първи път в Разград: Славчо Николов – китара, Йоана Димитрова – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Николай Петров – мандола.

В Нощта на класическата китара ще е чуем изпълнения и на млади таланти от класа по китара при Музикална школа „Илия Бърнев“ – Пламен, Виктор и Валери. Те ще представят на публиката своите първи постижения в изкуството да свирят на китара.

На 18 май от 17 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще бъде представена среща с автограф „Господарят на гледката“ с поетесата Виолета Христова. Разговор на тема „Присъствието на жената в съвременната литература“ – съвместна инициатива с Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

От 18 часа в интерактивния музей на АР„Абритус“ ще бъде открита археологическа изложба „Бронзовата епоха – контакти и находки“.

От 9.30 до 20 часа в Художествената галерия ще бъде експонирана изложба „Никола Кожухаров 125 години“ с творби от фондовете на Художествена галерия - Стара Загора, Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Казанлък и Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ - Разград. Експозицията включва живописни творби, рисунки, илюстрации, приложна графика, сценография и монументална живопис на Никола Кожухаров.