Търсене

Начало Култура Разградска дизайнерка подреди картини от вълна в Будапеща
Разградска дизайнерка подреди картини от вълна в Будапеща
13 May 2018

Младата модна дизайнерка от Разград Дили Бозаджиева подреди авторска изложба „Природата в жената“ в Българския културен институт в Будапеща. Събитието беше открито в рамките на Унгарската модна седмица, посветена на облекла от естествени материи.

Художничката, която създава уникални картини от цветна мериносова вълна, получи покана да гостува от Габи Уалек, представител на Националната модна асоциация на Унгария.


11_05_2018_dizainerka_2.jpg11_05_2018_dizainerka_1.jpg11_05_2018_dizainerka_3.jpgЕкспозицията, която представи авторката, включва 19 неподражаеми платна от вълна, вдъхновени от женската нежност и красота.

„Жената символизира самото творение. Изложбата ми поставя акцент върху природата в жената, защото представителките на нежния пол сме носителки на самия живот и владеем природните стихии в себе си“, разказа авторката.

Изложбата откри директорът на културния институт в унгарската столица Олга Попова, която поздрави художничката за колоритните картини, които чрез мекотата на естествените материали, внасят частичка красота в ежедневието ни.

Дили Бозаджиева е моден дизайнер по професия и има 12-годишен опит в работата с цветове, материи и кройки. През свободното си време рисува с маслени бои и акварел и през 2016 година се отдава изцяло на изкуството като създава своя разпознаваем бранд – картини от цветна мериносова вълна. Тя стана популярна в арт средите с автентичните си платна, които съчетават народната традиция за иглонабиване и мокро плъстене на вълна с модерната художествена линия. Нейните картини са ярки и вдъхновяващи, докосват сетивата и предават авторската визия чрез топлината на естествената вълна. Посетителите на нейните изложби се изумяват по какъв начин е вградила вълната в бялото платно, защото образите и формите са изградени с прецизност и отношение към детайла.

Художничката споделя, че работата с вълна е обширно поле с необятни възможности и всеки път преоткрива магията на това изкуство. Вдъхновява се от ежедневното общуване с хората, животните и природата, които имплементира в своите картини, вдъхвайки им душа и живот.


Антония КИРИЛОВА