Търсене

Начало Култура Невян Радков подреди първата си самостоятелна изложба с дървопластики
Невян Радков подреди първата си самостоятелна изложба с дървопластики
01 May 2018

„Със своя плам и ентусиазъм Невян Радков е съумял да вдъхне живот на дървото“, с тези думи председателят на разградската група на Съюза на българските художници Петко Антонов откри първата самостоятелна изложба с дървопластики на автора. Експозицията беше подредена в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Ценителите на изкуството разгледаха 26 дървопластики и 6 свещници, създадени от Невян Радков и се насладиха на 11 фотопостера на неговата съпруга Петя Радкова.


02_05_2018_radkov.jpgПри официалното откриване на изложбата творецът благодари на всички гости в залата, които са дошли да видят резултатът от работата му в последната година и половина.

„Дървото като материал, който използвам за създаването на пластиките, има своята топлина и живот. Причудливите нишки и линии, които природата е вградила в него, придават на фигурите допълнителна изящност и красота. Удивително е как при обработката на парче дърво всяко движение на глетото очертава линии и формата придобива образ, живот, движение“, каза Радков и обеща на публиката следващата му изложба да съдържа още по-голямо многообразие от дървопластики.

Авторът е машинен инженер по професия, но носи в себе си творчески заряд и богато въображение, които е наследил от баща си – известният поет, журналист и общественик Христо Радков. Казва, че работа с дървото му носи огромно удоволствие и по този начин дава материален израз на своите идеи и емоционални състояния. В творбите му са вплетени темите за любовта, женската красота, птиците, полета на мисълта, зодиакалните знаци и природата.

Всички дървопластики се продават и могат да бъдат разгледани от ценителите на изкуството до 30 май.


Антония КИРИЛОВА