Търсене

Начало Интервю Христо ИВАНОВ: С моите ученици от три години печелим неизменно градските първенства в столицата
Христо ИВАНОВ: С моите ученици от три години печелим неизменно градските първенства в столицата
01 May 2018

Христо Иванов е на 31 години и е роден и израснал в Разград. От малък се занимава с един от олимпийските спортове - борба, което му помага да следва в НСА „Васил Левски“, а после да стане учител по физическо и съдия в Българската федерация по борба в София. Въпреки че не крие своя афинитет и пристрастия в борбата, като учител по физическо възпитание и спорт към Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов", той на практика се занимава с доста различни спортове. Това интервю с него е един по-пространен опит да го представим в родния му град, откъдето е започнал всичко.


02_05_2018_hristo-1.jpgКак откри спорта борба за себе си и къде си тренирал за това в Разград?

За борбата бях забелязан навремето от моят учител по физическо Янош Рашков. Това беше през 1998 година, когато още бях ученик в ОУ "Никола Икономов" в Разград. На следващата година бях приет в спортната паралелка в СУ "Христо Ботев". На следващата година обаче реших, че спорт трябва да се учи в спортно училище и се преместих да уча в спортното училище "Майор Атанас Узунов" в град Русе. Там завърших средното си образование. След това бях поканен от заслужилият треньор по борба Али Салиев да се състезавам професионално за клуба по борба "Лютви Ахмедов", пак в Разград. А на следващата година аз бях приет в Националната спортна академия "Васил Левски" в София. Там учих специалност треньор и учител по физическо възпитание и спорт, като последното ми е и професия вече от почти 6 години...


Какъв съвет ще дадеш на всички млади хора в Разград, избрали да се занимават с борба? Техният път трябва ли да мине през Националната спортна академия като теб?

Бих ги посъветвал да не се отказват и да се борят, включително да се борят за самия спорт, а не само на тепиха! Разград и областта разполагат с много добре подготвени млади треньори по борба, които могат да вдъхновят много бъдещите таланти. Иначе, да, и НСА е отлична спорта школа, която дава шансове за развитие и реализация. Въпросът е да намираш смисъл от това, което правиш!


Според теб часовете за спорт в училище достатъчни ли са и какъв е твоят поглед за изучаването на спорта в България, както и други страни по света?

Часовете на който и да е предмет в училище не са достатъчни. Особено ако попитате учениците за часовете по спорт. Материалната база обаче е нещо, което не е на необходимото ниво по много училища из страната и ние няма как да се сравняваме със западните държави например, колкото и да ни се иска!


Ти си работил с много млади хора от България, на какви спортове учиш твоите възпитаници в НПГПТО "М. В. Ломоносов" в столицата?

Основно изучаваме хандбал, тенис на маса, волейбол и баскетбол. Хандбалът още като студент много ми хареса и в нашето училище ние създадохме доста сериозна традиция в този спорт. С моите ученици от три години печелим неизменно градските първенства на столицата. Дори през учебната 2015/2016 г. ние се класирахме на престижното четвърто място на републиканските ученически игри в Добрич.


Как се отглеждат шампиони по борба у нас и Министерството на младежта и спорта прави ли нужното, за да се заговори за борба в България, така както се говори за тениса, футбола или художествената гимнастика?

Това един дълъг и сложен процес и аз мисля, че Министерството на младежта и спорта прави всичко необходимо, но това, разбира се, никак не е достатъчно. В борбата липсват спонсори и средствата не достигат. В тениса и футбола например е обратното, там ММС не участва кой знае колко или изобщо не участва, но тези два спорта имат сериозни спонсори и телевизии, които ги подкрепят непрекъснато.


Познаваш ли родни шампиони лично?

Разбира се, познавам родни шампиони по борба! Не веднъж съм бил съдия на Михаил Ганев (световен шампион по свободна борба от Москва 2010 г.), Борислав Новачков Владимир Дубов и Даниел Александров, Николай Байряков и Иво Ангелов, който е световен шампион по класическа борба от Будапеща 2013 г. Прекрасни момчета са!


Ти самият занимаваш ли се с други спортове освен с борба? Ходиш ли често на мачове на „Лудогорец“, когато си в Разград?

Много обичам да играя тенис на корт, да карам ски, да плувам. Мога да се похваля, че съм ходил на всички евромачове на моят любим Лудогорец! Всеки път викам за него!


Дамян ХРИСТОВ