Търсене

Начало Култура Варта Корисян представи лекция за княгиня Олга в Библиотеката
Варта Корисян представи лекция за княгиня Олга в Библиотеката
01 May 2018

Варта Корисян – Меонлина е родена в София, но израства в Стария град на древния Пловдив, където завършва основното си и гимназиално образование. Учи и в Техникум по ядрена енергетика в Козлодуй, което предопределя бъдещата й професия на физик, останала доста чужда на артистичните й интереси. Прописва внезапно през 1996 година с насърчаването й от столичен приятел, занимаващ се с астрология.


02_05_2018_kniga.jpgТой й съобщава, че ще започне да пише интересни факти за българската история, които все още не са открити и доказани. Книгите си ще подписва с духовен или творчески псевдоним Меонлина.

Миналата година Варта – Меонлина представи на разградска публика книгата си „Богомилите - есеите на България“. В средата на тази седмица представи новото си изследване като лекция със заглавие „Равноапостолна - Княгиня Олга Българска“.

Става дума за Олга, съпруга на киевския княз Игор и майка на княз Светослав. Според проучванията и изследванията на Варта Корисян, Света Равноапостолна княгиня Елена (Олга), чиято памет БПЦ почита на 11 юли, е внучка на Свети цар Борис І – Михаил, покръстител на българите. Родена е или в Плиска, или в Преслав. Тя е племенница на цар Симеон Велики (дъщеря на Владимир - Расате), съпруга на княз Игор, наречена от русите Олга. Тя още е баба на руския княз Владимир. Княгиня Елена-Олга е прабаба на прочутите руски светци князете Борис и Глеб.

В изложението се представя дейността на княгиня Олга и приносът й за приемане на християнството в Киевска Рус. В залата присъстваха хора, интересуващи се от разкриване на непознати сведения и извори за българската история. Свидетели сме през последните 15 години на популяризиране на исторически факти за българите от Централна Азия и планината Имеон, през Северен Кавказ и Северното Причерноморие до Централна Европа и дори Италия.


Димитър ПЕТРОВ