Търсене

Начало Новини В Дом „Майка и дете“ взеха заплати
В Дом „Майка и дете“ взеха заплати
11 February 2008
 

В петък сметката на Дома за медико-социални грижи в Разград беше разблокирана. Към приюта потекоха парите, отпуснати от Министерството на здравеопазването за издръжка през януари. Със сумата от 31 000 лева още днес ще започне раздаването на заплати на персонала и ще бъдат покрити всички забавени плащания към доставчиците на битова газ, ток, вода, банки. С част от средствата ще се купят и провизии, памперси и млека за сираците.

 

Проблемът с Дома за медико-социални грижи се пренася и в Народното събрание. По въпроса за приюта е ангажиран министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, към който има внесено парламентарно питане. Негов автор е депутатът от нашия регион д-р Нигяр Сахлим.

Сезиран от публикацията в „Екип 7"q народният представител ще пита от трибуната на парламента защо е допуснато той да стои без средства и защо се бавят правилниците и наредбите, уреждащи работата на дома в новото му качество на общинска детска ясла. Освен Разград, проблемът касае домове в още пет града на страната: Кюстендил, Тетевен, Септември, Смолян и Златица, които пилотно също са с променен статут и нямат указания за бъдещата си дейност.

Според парламентарния правилник здравният министър трябва да отговори на депутатското питане от седем до четиринадесет дена от неговото внасяне. По традиция това се случва в петък по време на парламентарния контрол.

Проблемът нашумя, след като сираците в приюта се оказаха впримчени между институциите. Общинският съвет в Разград гласува реформиране на дома в общинска детска ясла. С този акт обаче приютът не може да излезе от опеката на здравното министерство и да премине на подчинение на общината.


Галина МАРИНОВА