Търсене

Начало Интервю Иван ГАЙДАРОВ: Дори кариерата ми да се развие във Великобритания, винаги ще се връщам в Разград
Иван ГАЙДАРОВ: Дори кариерата ми да се развие във Великобритания, винаги ще се връщам в Разград
16 April 2018

Иван Гайдаров е един от ярките музикални таланти на Разград, който е покорил с вокалните си умения българските и международните сцени. Печелил е десетки престижни награди от конкурси в Чехия, Казахстан, Русия, Дания, България и Румъния. Две години е бил стипендиант на фондация „Комунитас“ и е бил сред номинираните в проекта „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“.


16_04_2018_gaidarov-1.jpgДнес певецът учи във Великобритания и се срещаме с него по време на ваканцията му в Разград, където се завърна след успешно взети тежки изпити. Подробности за живота в Обединеното Кралство, впечатлението му от качеството на образование в островната държава и плановете му за професионална реализация в сферата на музикалния бизнес, разказва Иван Гайдаров в интервю за вестник „Екип 7“.


Иване, рязко ли се промени животът ти, след като замина да учиш в Кардиф, Южен Уелс?

Кардиф е много интересно място, пълно със събития, защото самата среда предразполага за по-лесното им случване. В града има десетки музикални клубове от най-различно естество и е само въпрос на желание да намериш своята сцена. Наскоро започнах работа с „Balkanation“, с които правим партита за хора от Балканите, които живеят из цяла Великобритания.


Би ли споделил с читателите на вестника каква точно е твоята специалност в университета на Острова?

Специалността, която изучавам, се нарича „Музикален бизнес“. Тя е широкообхватна, като включва всички фрагменти от музикалната индустрия, без самото изпълняване на музиката. Завършвайки такава специалност, човек придобива качества и умения да открива музикални таланти и да им помага в развитието на тяхната кариера. Учат ни да организираме събития, да сме критични към музиката, да сме в крак с новите движения, да прилагаме основните принципи в музикалния бизнес.


16_04_2018_glover.jpgВ мрежата ти си споделял, че в университета има звукозаписно бюро, подарък от Елтън Джон, на което той е записвал плочите си. Също така гост-лектори са звезди от музикалния бизнес, които разказват за своята кариера. Какво ти прави впечатление, когато се срещаш с такива известни хора – реалният им образ отговаря ли на това, което ти знаеше за тях?

Бюрото, което се намира в едно от звукозаписните студиа, действително е подарък от семейството на Елтън Джон, а на стената зад него са сложени неговите златни плочи.

Първият световноизвестен музикант, до когото се докоснах, беше басистът на „Deep Purple“ – Роджър Глоувър, след това ни гостува Естел Уилкинсън – бившият мениджър на „Coldplay“ и други важни фигури в музикалната индустрия на Великобритания. Самият факт, че хора от този ранг са дошли при нас и са отделили от времето си, за да ни разкажат за своя дългогодишен опит, е достатъчен сам по себе си. Аз съм голям фен на рок музиката още от дете, за което огромна заслуга има моят баща. Срещата ми с такава легенда в рок музиката беше един от най-хубавите ми моменти в университета. Ако трябва да отговоря на въпроса ти за профила на един такъв човек, бих отговорил много простичко. Скромен, без излишни формалности, отворен към хората, много позитивен и земен. Тези хора са съумели да запазят добрите си качества, въпреки славата и парите, именно това направи мнението ми за тях още по-добро.


16_04_2018_ivan.jpgСамият ти виждаш ли се като човек, който ще продължи да пее, или по-скоро би се занимавал с продуциране на таланти в бъдеще? Изобщо как виждаш пътя си занапред след Южен Уелс? Ще се завърнеш ли след това в България?

Напоследък избягвам да правя дългосрочни планове поради много причини. Живеем в постоянно менящи се времена и смятам, че дългосрочните планове са нещо, на което не трябва да се разчита. Да, смятам да продължа да се занимавам с музика като изпълнител, но специалността, която изучавам, ми отвори и други възможности в музикалната сфера. Намирането и създаването на таланти е нещо, което изисква много и различни качества. Смятам, че всеки специалист в дадена сфера трябва да предаде знанията си на идващите поколения. Същото е и в музиката, така че на един по-късен етап от развитието си ще помисля и за тези неща. А по въпроса дали бих се върнал – с удоволствие. Аз обичам много семейството, приятелите и родината си. Дори и кариерата ми да се развие във Великобритания, винаги ще намирам свободно време, за да се връщам в Разград.


Следиш ли отблизо какво се случва с твоите „колеги“ в Разград, например с Павел Матеев, Патриция Колева, Даяна Гиргинова, Крисия Тодорова и другите млади певци от нашия град. Какъв съвет би им дал сега, когато следваш на Острова?

Разград е пълен с всестранни таланти и музиката не прави изключение. Съветът, който бих дал, е известен на всички музиканти, а именно да се трудят колкото се може повече. Резултатите винаги идват рано или късно. Българската сцена има все по-голяма нужда от качествени изпълнители, надявам се в бъдеще те да са част от тях.


Какво е чувството да пееш на стадиона „Лудогорец арена“ пред толкова голяма публика? Самият ти ходиш ли на мачове, когато си в Разград? Изобщо как си със спорта, както се казва?

Не съм добър в спортовете, единствената ми спортна активност е ходенето на фитнес. Успявам да намеря време за него, защото е важно за един изпълнител за изглежда във форма, а и на мен лично ми допада. Чувството на терена пред толкова много хора е уникално, не мога да опиша емоцията, когато застанеш в центъра на игрището и запееш. Не съм голям фен на футбола, но следя постиженията на „Лудогорец“ и се радвам на успехите им. Страхотен екип са тези момчета!


Дамян ХРИСТОВ


Басистът на „Дийп Пърпъл“ Роджър Глоувър изнася лекция в университета, където учи Иван Гайдаров

Иван Гайдаров и Даяна Гиргинова изнасят серенада в редакцията на вестник „Екип 7“ през октомври 2012 година /снимка архив/