Търсене

Начало Интервю Славейко ЙОВЧЕВ: Не тая омраза, но не понасям лъжата...
Славейко ЙОВЧЕВ: Не тая омраза, но не понасям лъжата...
14 March 2018

Г-н Йовчев, Вие сте син на един от убитите в 12 часа на 13 март разградчани - кап. Тодор Калчев. Защо фамилията Ви е друга?

Нося друга фамилия, защото при тогавашния терор бях преосиновен формално, за да избягам от преследвания, да сменя жителството и да напусна Разград. Директорът на гимназията тогава казваше за мен: "Отвън е лустро, отвътре е червей!" и ми намалиха поведението за изключване и бях заплашен за бъда изпратен Белене.


14_03_2018_iov4ev.jpgКак през живота Ви се отрази фактът, че сте син на "народен враг"?

Много е трудно да го обясня накратко. Това ми създаде хиляди проблеми. Първото беше трудовата повинност - бях трудовак. После кандидатствах медицина. Бях приет трети по бал в Благоевски район на столицата, но ме лишиха от правото да следвам. След това все пак успях да завърша задочно две висши образования и една аспирантура. Аз съм доктор на науките по математическо моделиране на големи системи.

През цялото време имах редица затруднения с реализацията си. Едва през 1982 година настъпи голям обрат. Тогава бях номиниран за висока длъжност в едно министерство и се наложи Държавна сигурност да ми прави проверка. Тогава ДС излезе с решение, че баща ми е бил невинен и несправедливо разстрелян и че мога да заемам ръководни длъжности. Така че оттогава пътят ми се отвори. Дотогава се борех и всеки "шамар", който получавах, ми даваше повече сили на продължавам. По този начин си изградих собствената имунна система.

Голяма беля беше и това, че и дядото на съпругата ми е убит без присъда през октомври 1944 година. Присъдата му излиза март месец и в нея пише, че е отсъствал от съда. Естествено, че няма как убит човек да присъства. Баща на жена ми е бил в Белена, а моят чичо - в Куциан, заради баща ми. Лишават го от юридически права. Както виждате, много сложна история.


Г-н Йовчев, таите ли омраза след всичко, което се е случило на Вас и вашите близки?

Не, аз съм умерен човек и не мога да тая омраза, но не мога да понасям лъжата и изкривяването на истината.


Скоро идвали ли сте в родния си Разград?

Не съм идвал много отдавна, защото близките и роднините ми ги няма тук.


Къде живеехте в ония времена?

Къщата ни беше близо до гробищата.


За какво всъщност е бил обвивен баща ви?

Реално той нищо не е направил. Защото е бил царски офицер и е бил в списъка на тези, които ще ги разстрелват и са го предупредили за това. Тогава той е бил на фронта. Оттам се връща заедно с цялата рота, без нито един убит. Имало предложение да бъде награден от новата власт с орден за храброст. Казали са му още, че ще го пратят във Военното училище за преподавател. Но вместо преподавател, той лежи в тази могила, на 200 метра от родния си дом. Това е.


Димитър КИРИЛОВ