Търсене

Начало Интервю Ст. ком. Ивайло ЙОВЧЕВ: Да дадем шанс на децата си да живият в по-добра среда – за това работим...
Ст. ком. Ивайло ЙОВЧЕВ: Да дадем шанс на децата си да живият в по-добра среда – за това работим...
12 March 2018

Ивайло Йовчев, директор на ОД на МВР в Разград, е в системата от 1998 година. Започва като разузнавач в „Криминална полиция“ на РПУ - Разград. Последователно преминава и трупа опит през всички нива за развитие в професионалната кариера. През 2003 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на група в сектор "Криминална полиция" на РПУ - Разград. От следващата година е титуляр.


12_03_2018_ivailo-iovcev1.jpgЗавършил е курсове за професионална квалификация в направление "Криминална полиция" в Академия на МВР - София и специализация по същото направление в Унгария. Многократно е награждаван с отличия и награди. Семеен, с две деца.

Проявява голяма чувствителност и социална ангажираност по отношение на превантивната работа сред подрастващите и децата в конфликт със закона – тема и на нашия разговор.


Г-н Йовчев, предстои 19-то издание на „Живот без дрога“ – областен музикален формат, който години наред поддържа висок рейтинг, на какво се дължи този успех?

Наистина смятам, че този конкурс е успех за нашата общност – децата, педагозите, родителите и всички съграждани, имащи отношение към противопоставянето на разпространението и употребата на наркотици в региона. Защото това не е казионно мероприятие. Не е нещо, което се прави, за да се отчете. Целта на тази проява е да се даде още една възможност на всяко едно дете от областта, имащо възможности и желание да изяви себе си на сцената и по този начин да насочим вниманието на обществеността ни, че тук живеят, растат и се възпитават млади хора. Те си заслужават усилието да им дадем шанс да живеят в една по-добра среда. Успехът се дължи и на усилието и желанието на всички организатори и спомоществователи, които неизменно в годините са давали и продължават да влагат средства, усилие и време, за да съществува този конкурс – дългогодишните ни спонсори „Амилум България“ и „Балканфарма“, партньорите ни от Музикалната школа, Центъра за работа с деца, Инспектората по образование, Отдел „Образование“ към Община Разград, Общинския културен център...


Друго знаково събитие за областта е Детската полицейска академия, която също от година на година придобива популярност. Какви са ползите и резултатите?

Детската полицейска академия е друга форма за контакт с децата и учениците от региона. Чрез нея те имат възможността да надникнат зад завесата на професиите на полицая и пожарникаря. Да излязат от комуникацията през интернет и телевизия и непосредствено да се докоснат до спецификата на този труд. Искаме проявата да провокира интереса и желанието им за реализация в това поприще и да положи основите на правилното отношение към спазването на законите и порядките в обществото ни. Най-непосредствената полза от тези прояви са усмивките на децата ни, а за трайните резултати можем да говорим след години.


Ако трябва да обобщите актуалното състояние на детската престъпност за областта, как ще изглежда картината?

Ако се облегнем на сухата статистика, можем да обобщим, че през 2017 година има ръст на детската престъпност спрямо 2016-та. През 2017 година са разкрити 163 престъпления, извършени от 158 непълнолетни лица. За сравнение през 2016 година са разкрити 144 престъпления, извършени от 123 непълнолетни лица. На територията на региона 11 ученици от ВУИ-Завет са извършили 21 престъпления, основно кражби и противозаконни отнемания /ПЗО/. Престъпленията, извършени от тези ученици на ВУИ, са около 13% от всички прояви, извършени от деца. 63% от извършените през 2017 г. престъпления от непълнолетни са тези против собствеността. Висок е процентът и на посегателствата спрямо МПС, извършени от непълнолетни - 66,67%. 9 от общо 12 ПЗО на МПС са дело на непълнолетни лица. През 2017г. 7 малолетни и 17 непълнолетни лица (общо 24 деца) са станали жертва на престъпления. За сравнение през 2016г. 4 малолетни и 32 непълнолетни (общо 36 деца) са станали жертва на престъпления. Сравнено с предходната година броят на децата-жертви е намалял с 12. Осъществена е полицейска закрила на три деца. През отчетния период са осъдени 25 непълнолетни лица.


Вие сте първият полицай в страната, награден от деца с грамота „Добър партньор“ през 2006 година, какво е чувството?

Да припомня, че по образование съм педагог. За мен винаги е било удоволствие да контактувам с децата и младите хора. Един от основните фокуси в работата ми е максималната защита и грижа за тях. Това се опитвам да предам и на колегите си и мисля, че те прекрасно разбират своята мисия и дават максимума от възможностите си, за да противодействат срещу посегателствата от всякакъв вид спрямо непълнолетни лица. В този смисъл се чувствам удовлетворен, че трудът ни не е останал незабелязан. Това е един допълнителен стимул за работа в тази насока.


Вие също сте родител, какви притеснения имате по отношение на негативните тенденции съпътстващи ежедневието, които не подминават и нашите деца?

Картината не е апокалиптична, но е тревожна. Рисковете за децата ни са многобройни. Започвайки от интернет и телевизия, минавайки през улицата, приятелската среда, заведенията, стигайки дори до училището и семейството, могат да се открият фактори, застрашаващи здравето и дори живота им. Няма измислена и гарантирана формула за решаване на тези проблеми, но считам че в основата на това решение е образованието и добрата семейна среда. Ролята на полицията в този процес от една страна е в провеждането на превантивни дейности, включително такива, каквито вече споменах. Другата, за съжаление, е тогава, когато имаме проявена патология, а именно - извършени посегателства от деца или спрямо деца.


Какво означава успешна превантивна дейност, какво определение ще даде професионалист като Вас?

Не бих се наел да дам конкретна дефиниция на успешна превантивна дейност. Смятам, че тази дейност би била успешна, ако е трайна, всеобхватна, целенасочена и не на последно място обезпечена с необходимия ресурс, за да може наистина ефективно да въздействаме, потискайки отрицателните и стимулирайки положителните фактори в средата, в която живеем


Защо избрахте да станете полицай – заради тръпката, адреналина или…

Както споменах, аз съм педагог по образование и моето първоначално желание беше да започна работа като инспектор в Детска педагогическа стая и да се занимавам с проблемите на детската престъпност. По стечение на обстоятелствата попаднах в Криминална полиция и по важното е, че попаднах при едни изключително отдадени на професията и качествени хора. От тях получих истинската мотивация за работа в това направление. Да, наистина, а тръпката да решиш проблем, да разкриеш тежко престъпление, да си част от едно общо усилие за справедливост е много силна. В нашата работа всички сме зависими един от друг. Успехът никога не е плод само на един или друг служител. Успехът не е дори плод на усилието само на една институция. В този процес изключително важна е ролята на Прокуратурата. Обществото ни като цяло има също своето сериозно място в решаването на проблемите, свързани със сигурността на живота ни. Медиите в последните години са също един много силен фактор за решаване на проблеми от такъв характер. Колкото по-добър е синхронът между всички, толкова по-добри ще са и резултатите ни в тази насока.


Професията Ви е изключително отговорна, често нямате почивен дни в продължение на месеци. Как компенсирате времето и вниманието, от което са лишени близките Ви?

Иска ми се да вярвам, че лишенията за най-близките ми хора не са и не са били такива, че да са предпоставка за каквото и да е разочарование. Някак си с годините свикнаха с това ,че се налага да отсъствам по различно време, понякога и във важни за семейството периоди от дома си. Това поне до сега не е предизвиквало сериозни проблеми. Тук е момента да се обърна към семействата на всички колеги и да им благодаря, че ги подкрепят тогава, когато имат нужда от това. Защото наистина нашият труд много често е свързан с това да лишаваме близките си от внимание и време. Благодаря и на самите колеги, че в по-голямата си част осъзнават какво се очаква от тях и не се пестят. Това не се вижда от обществото, но е факт. Резултатите от работата са само видимата част от айсберга. Подготовката и провеждането на различните дейности, като започнем от охраната на едно спортно мероприятие и свършим с документирането на едно тежко престъпление, е невидим, но нелек труд.

 

 

Какво не спирате да пожелавате на Вашите деца и какво е посланието Ви към съвременната младеж?

От децата си винаги съм искал на първо място да поставят учението, но никога да не пропускат да се забавляват. Това, което желая за моите деца, това желая и за всички останали. Най-ценното е да бъдат здрави. Да растат сред хора, които ги обичат. Да получават и да дават обич. Иска ми се ние, възрастните, да подчиним ежедневието си на идеята всеки ден да даваме поне една усмивка на някое дете, независимо кое е то.


Д-р Надие Карагьозова