Търсене

Начало Интервю Ники Неделчев – бъдещи надежди за големия тенис...
Ники Неделчев – бъдещи надежди за големия тенис...
09 March 2018

След изключителните изяви на Григор Димитров през последните години интересът към тениса нарасна много сред младежката аудитория. Все повече и повече млади хора започват да му се възхищават и с основание Гришо се превръща в техен идол и стимул да се занимават с тенис.


Бележка на редакцията

09_03_2018_martin.jpgАвторът на това интервю е ученик в Езиковата гимназия в Разград и това е първият му публикуван материал. Мартин смята да кандидатства тази година журналистика, затова му желаем успех и вярваме, че това няма да е последната му изява в „Екип 7“. С него пък са свързани нашите надежди за бъдещето на българската и на разградската журналистика.

На добър път!

09_03_2018_niki-nedelcev.jpgРазград е място, където като че ли напоследък футболът и победите на „Лудогорец“ излизат на преден план. И все пак в града сред младите хора, а дори и сред възрастните, тенисът си остава популярен спорт. Едни тренират за удоволствие, други с надеждата, че с много тренировки могат да достигнат класата на Григор.

Обърнах се към Николай Неделчев, който тренира тенис на корт в Испания, но учи по индивидуална програма в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград.


- Ники, как се зароди интересът ти към тениса?

- Интересът ми към тениса се зароди, когато бях още много малък. За втория ми рожден ден родителите ми подариха тенис ракета и май оттогава не спирах да играя на стената на разградските кортове.


- Какво те стимулира да се занимаваш с това и кой е твоят идол в тениса и защо?

- Моите идоли в тениса са Новак Джокович и Григор Димитров. Аз още от малък се занимавам с тенис, а те ме стимулират да работя здраво и упорито.


- Разкажи нещо и за твоето ежедневие. Как успяваш да съчетаваш тренировките си в спортната академия в Испания и обучението си в Езиковата гимназия в Разград?

- Сутрин отивам на тренировка в 9 часа и приключвам в 12.45, след което обядвам. От 14.00 до 17.30 си почивам. Прибирам се вкъщи, изкъпвам се и сядам да уча. През уикенда имам само една тренировка, която е в събота сутринта. В тези два дни наблягам повече на ученето. Колкото до треньорите ми, единият е чужденец и се казва Спиридон Димогианис, а другият е българин и се казва Даниел Ангелов.


- Някои мислят, че спортът не е свързан със знанието на чужди езици. Какво е твоето мнение?

- Знанието на чужди езици е много важно, понеже ние, спортистите, ходим в различни държави, виждаме различни хора и затова, за да се справиш, ти трябва да знаеш чужди езици, за да можеш да общуваш по-лесно.


- Може би имаш впечатление от развитието на тениса в Испания и в България. Какво би казал за това?

- Според мен развитието на тениса в Испания е по-добро, защото се обръща внимание на фитнеса, който е много важен за един тенисист, а в България не се набляга на това. От значение е и изобилието от спаринг партньори, докато в България невинаги могат да се намерят. През зимата в Испания се играе на открито, понеже не е толкова студено, докато в България не може да се тренира по това време на открито и понякога е трудно и да се намери място за трениране, а точно тази част е много важна за подготовката на тенисиста.


- Как виждаш себе си в бъдеще?

- Ще продължавам да тренирам упорито - без да оставям ученето на заден план, и ще се опитам да постигна желаните от мен резултати през следващите години.


Мартин ПЪРВАНОВ