Търсене

Начало Оживление Въдичари откриха сезона на замръзналия язовир „Бели Лом“
Въдичари откриха сезона на замръзналия язовир „Бели Лом“
21 January 2009

 

До вчера, от седмици насам Лудогорието беше стегнато от снегове и студове. На два пъти се събудихме при близо минус 20 градуса мраз. Заради това не остана нито един незамръзнал язовир. Какво по-добро за любителите на подледния риболов. Миналата събота, въпреки снеговалежа, язовир „Бели Лом“ стана място, където най-страстните рибари пуснаха въдиците. Първи до водоема в раните часове стигнаха върлите рибари от Разград Петко Радев, Бекир Камбер, водени от шефа на клуба по спортен риболов Цвятко Цветков.

 

21_01_2009_riba1.jpgМъжете слязоха в близост до стената на язовира и със специално за случай свредло направиха няколко дупки в леда. Проверката показа, че плътният капак на язовира е дебел над 15 см. Напълно достатъчно човек спокойно да се разходи върху целия водоем. След това тройката рибари изчака да дойдат от Шумен техните приятели Огнян Ганев и Весо Калев. Всички заедно се качиха в расовата „Тойота“ на шуменци и отпрашиха по левия бряг на „Бели Лом“ до тъй наречения Сомски залив. След като стовариха пълното снаряжение за риболов на дупка, се разставиха по средата на водоема. Групата рибари разпроби леда и утихна, очаквайки слуката.

Пръчките бяха къси, специално за такъв вид риболов. Влакното - 0.010 мм, кукичките - N8. А стръвта - жива плевелна рибка. Всъщност, по-късно стана ясно, че рибката е отглеждана специално за такъв вид риболов. Тъй като миналата зима всяка друга стръв давала слаби резултати. За плувките всеки сам избираше вид, марка, големина и цвят. Така че, разнообразието беше голямо. Естествено, всеки носеше по две пръчки. По принцип, хищният костур се движи на пасажи и на един метър от дъното, така че всеки сам взе решението на каква дълбочина да пусне стръвта.

21_01_2009_riba2.jpgДокато почне рибата да кълве, добре облечените за зимния ден мъже разтвориха маса и наслагаха мезета, вина и домашна ракия. Първи хвана риба – и то не костур, а малка сулка, Цвятко Цветков. Това обра овациите на присъстващите. А рибата беше върната през дупката в язовира. За да порасне доста по-голяма през годината. Тук за отбелязване е, че Петко Радев започна да вади последователно ту с едната си въдица, ту с втората, което доведе до мисълта, че пасажът с костури се върти около мястото, където беше пробил дупките си. Все пак, в рамките на половин час всички бяха ощастливени с доста едри екземпляри.

В това време компанията беше подсилена от втора група. Тя беше водена от собственика на магазин за риболовни принадлежности Неломил Иванов, Георги Георгиев и Владо Владимиров. Освен че заеха околни места, те доотрупаха масата със здрави мезета и вино. А да са топли пържолите, върху леда се появи газова бутилка с приставка. Естествено, докато чакаха кълвенето, рибарите си пийваха и хапваха с коментари за риболовните си излети през миналата година. И, разбира се, за размерите на уловените риби. А пък хванатите костури изпълваха кофичките им. Някои ги трупаха на леда.

По обяд към компанията се присъедини Божидар Жеков, дошъл със страстния въдичар, зъболекаря Стоил Аврамов. Малко по-късно се разбра, че д-р Аврамов в последния момент предпочел да лови риба на „Бели Лом“ вместо на река Янтра. А майсторлъкът на доктора да хваща костури се видя от всички, при това със стръв, различна от тази на останалите /червен червей/. А истинският кеф беше, когато рибарите изваждаха от ледените дупки хищните скобари.

В следобедните часове група от разградските рибари се отправи за Шумен, където щяха допълнително да полеят първия риболовен излет и да вкусят от прясно хванатия костур. Останалите се прибраха по домовете си с богатия улов.

Този първи риболов за 2009 г. ще се помни до идващия уикенд, когато въдичарите отново ще отидат за костури на замразените язовири.

 

Венко ВЕНКОВ