Търсене

Начало Интервю Ахтер ВЕЛИЕВ:Френска фирма оглежда терен за завод в Завет
Ахтер ВЕЛИЕВ:Френска фирма оглежда терен за завод в Завет
11 February 2008
 

Г-н Велиев, вече повече от 100 дни сте кмет на Завет. Какво е свършил екипът Ви до момента, върху какво работите?


Пишем проекти за общината. Преди седмица бях в София, внесох първите три разработки. Едната е по програма ФАР - за водопроводна мрежа и асфалтиране на улици в ромските махали. В Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ са внесени два проекта. Единият е за реконструкция и подмяна на водопроводна мрежа в село Прелез.

 

11-02-2008_ahter-veliev.jpgДругият е за изграждане на канализация и пречиствателна станция в населени места с над 2000 жители, съответно Завет, Брестовене и Острово. Той включва и подмяна на съществуващата водопроводна мрежа. Тази седмица започваме изготвянето на работните проекти, ако те бъдат одобрени, канализация ще има. Във вторник геодезисти от София ще огледат разположението на града, наклоните и т.н. Според предварителното им становище, пречиствателната станция ще се разположи в местността Калето. Очаквам специалистите да определят сумата, необходима за изграждането на всички тези съоръжения. Работата е огромна, защото комунална мрежа в Завет въобще няма, има само канализация за дъждовна вода. Точно затова ще започнем от тук, има реална възможност до края на годината да стартира реализацията. Самото проектиране струва около 30 000-40 000 лв. То ще приключи до два месеца. Общината ще ползва кредит от МФ за обезпечаването на проекта.

 

В Завет има два големи недовършени строежа - на училището и на жилищния блок в центъра. Имате ли планове за тях?


Сградата на 30-класното училище е строена преди близо 20 г. Тя вече се руши. Към днешна дата обаче, толкова деца в общината няма. Единственото решение е смяна на предназначението. Аз имам идея сградата да бъде довършена по проект за дом за стари хора. Социалният ни патронаж обслужва над 120 възрастни в общината, повечето са самотници, не могат да се грижат сами за себе си. Отварянето на такъв дом ще е добър вариант за тях.

За жилищния блок предстои конкурс за оценител. Когато оценката е готова, ще го обявим на търг за трети пореден път. Различното сега е, че ще го продаваме с прилежащата площ. Кандидатите досега се отказваха, защото сградата се продаваше без земята и това ограничаваше възможностите им. Не можеха да продават и да ипотекират. А ипотеката е крайно необходима, защото за довършването на този строеж трябват около 400 000-500 000 лв., което налага теглене на кредит. Сега три строителни фирми проявяват интерес към сградата - „Лудогорие"- Разград, „Исперих груп" и една кубратска. Която и от тях да спечели търга, ще бъде сключен договор с конкретни срокове за изпълнение. Сградата е с 24 апартамента и ще остане жилищен блок, защото млади семейства проявяват интерес. Очаквам до два месеца да има развитие на нещата, но нека първо минат процедурите.

 

Споменахте, че децата в Заветско са намалели. Възможно ли е да бъдат закрити същестуващи училища?


На предстоящата сесия ще се гласуват делегираните бюджети. Има вероятност в Прелез и Иван Шишманово училищата да се затворят, защото за дете се дават 1105 лв. Тези средства са за заплати на учителите, издръжка на сградата и т.н. Когато децата са малко, стигат за половин година. На кантар е училището в Сушево. При евентуално закриване, учениците ще трябва да пътуват - до Веселец, до Завет, където изберат да продължат образованието си.

Училищата няма да се затворят напълно, следобед ще има занимални с по един-двама преподаватели. Но това редуциране е неизбежно, защото от началото на учебната година от 1099 деца са останали 1009. Семействата се местят в по-големи градове или в чужбина. По неофициална информация, 1500 души от общината са извън страната.

 

Решен ли е въпросът за извозването на боклука до регионалното депо в Разград?


Още не сме взели решение, предстои среща на кметовете на всички общини с областния управител. На нея ще се обсъжда точно този въпрос. Категорично обаче, решението на ОбС-Разград за такса над 11 лв./1 тон депониране е голяма тежест за нашата община. Освен това, ние имаме договор за сметоизвозване с фирма „Гранд комерс"-Варна. С оглед на икономии, ще трябват по-големи съдове за извозването, а тази фирма не разполага с такива камиони. Всичко това ще доведе до вдигане на таксите за смет и ще рефлектира върху хората. Ако ни задължат да извозваме отпадъците до Разград обаче, няма да имаме избор.

 

Икономиката на Завет не е в завидно положение, тук има 2-3 по-големи работещи фирми. Търсите ли инвеститори?


Работят „Раломекс", Заводът за лекарства за ветеринарната медицина и английската фирма, която прави сглобки за силози. На този етап има едни потенциални инвеститори. Френска фирма за противопожарни инсталации проявява интерес към празното общинско място от 25 дка срещу „Раломекс". Идеята им е там да построят завод. Предстои конкурс за оценител и търг. След като обявим цената на терена, ще стане ясно окончателното решение на кандидатите. Аз вече два пъти съм разговарял с тях. Разбрах, че имат договорка с английската фирма тук да ползват общ транспорт. И понеже мястото е на главен път, вероятността да ситуират производството си в Завет е голяма. Ако това стане, ще открият около 30 работни места. Това е важно, така че от наша страна ще получат пълно съдействие за инфраструктурата - водопроводна инсталация и прокарването на електричество.

 

Какви други задачи сте си поставили до края на мандата?


В Завет предвиждаме да изградим общински бизнес център. Предстои реконструкция на детските градини в Островче, Веселец и Брестовене, оборудване на училищата с модерни чинове. Ще кандидатстваме по програми за тези средства, до дни ще сме готови с идейните проекти. Предвиждаме в местността Расова до хижата на Общината да направим баскетболни игрища и тенис корт. Предстои изграждането на обществен паркинг до пазара в Завет, ремонт на стадиона. Няколко частни лица проявяват интерес към басейна, искат да го наемат и да направят заведение до него. Ние ще го ремонтираме, след това ще го отдадем с договор за дългосрочен наем. До няколко дни ще поставим 500 допълнителни улични осветителни тела в общината. По-мащабните проекти, които предстоят, са за асфалтиране на улици. Имаме готов проект за около 20 км вътрешни улици, ще ремонтираме по 4-5 отсечки във всички населени места. Последно това ще стане в Завет, тъй като тук първо трябва да се постави водопроводната мрежа. Заложено е и изграждането на околовръстен път от 1.7 км, който да отвежда тежкотоварните автомобили. Тази отсечка ще струва 1 350 000 лв. Целта е камионите по пътя Кубрат-Завет-Исперих да не минават през центъра.

 

Като се изключат проектите, Община Завет разполага ли със собствени средства от бюджетен излишък?


Не, няма как да има излишък. Събираемостта на данъците е 70%. По този повод въведох режим - който не си е платил местните налози, няма да бъде обслужен. За да получи какъвто и да е документ от Община Завет, всеки гражданин трябва да представи документ, че е платил данъците си. Това е нещо като вътрешна система за контрол, филтър на входа. Знам, непопулярна мярка е, но вече върши работа.


Мила КЮЛЮМОВА