Търсене

Начало Култура Дачо Господинов представи новата си стихосбирка „Аз, кавалерът на музата“
Дачо Господинов представи новата си стихосбирка „Аз, кавалерът на музата“
01 March 2018

В Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ сред гости, приятели и общественици, сред ценители на изящното слово и събратя по перо, петдесетгодишното момче, кавалерът на музата Дачо Господинов представи новата си книга.

Пламен Панчев говори за автора и редакционната колегия, започвайки с думите: „Тази вечер ще станете свидетели как красотата ще срази грозотата... В тази книжка има петдесет творби 44 стихотворения и 6 импресии“.


02_03_2018_da4o_gospodinov.jpgИван Димитров, редактор на книгата, въведе присъстващите в поезията на Дачо и поднесе добро настроение и нагласа по оригинален начин, като сподели, че поезията не се обяснява. После редакторът прочете анонса си: „Стремежът на Дачо Господинов е с много малко думи да обхваща сложни и многозначими отношения. В своите стихове и импресии той не достига до тотална крайност. Защо? Или защото тя е постигната от друг автори, или защото не намира смисъл в това“. После спомена имената на трима автори, постигнали, според него, тази крайност.

Илияна Колева произнесе наизуст стиховете в над 30-минутен поетичен рецитал с много усет, чувство и такт за поезия. Рецитирането бе придружено с нежна и подходяща музика. Илияна, която е секретар на читалището в Сеново, за втори път изненадва приятно публиката с рециталите си. Валентина Колева пък рецитира най-новите стихове на юбиляра, писани през последните му творчески нощи.

В своята откровена реч Дачо разказа за процеса на създаване на стихосбирката си, сподели своята благодарност към кръстника на заглавието Иван Димитров. Благодари на приятелите, които са го подкрепяли в писането, благодари на издателя си Атанас Петров, собственик на издателство „Лени Ан“ – Русе, който също бе на представянето. По-късно стана ясно, че някои разградски поети са направили връзка с Атанас Петров и са приели офертите му за издаване на свои стихосбирки в Русе.

Накрая присъстващите се почерпиха и споделиха свои мисли и впечатления, взеха автографи от поета и му пожелаха нови творчески успехи.


Димитър ПЕТРОВ