Търсене

Начало Новини Осенчани на протест против закриването на детската градина
Осенчани на протест против закриването на детската градина
26 February 2018

Около 30 души излязоха на протест против решението на Общинския съвет в Разград за закриване на детска градина „Иглика“ в село Осенец от 1 април. Недоволните се събраха в двора на забавачницата, издигайки плакати с надписи „Къде са управниците щом става въпрос за децата ни“, „Искаме си детската градина“, „Не наказвайте децата, заради избора на родителите им“. Исканията на протестиращите родители и граждани подкрепи кметът на село Осенец Димитър Димитров, който заяви, че 269 души са участвали в подписка за запазване на детското заведение.

26_02_2018_protest-3.jpg

„Тази година в градината са записани 14 деца от Осенец, Балкански и Дряновец, които се обучават в сборна група, а за другата година прогнозираме, че ще станат 16. Според наредбата за финансиране на институции в системата на предучилищното и училищното образование, в случай, че детската градина е единствена в населеното място, се допуска сформиране на група с минимум 6 деца, а ние имаме двойно повече“, коментира кметът на селото Димитър Димитров. Той подчерта, че Общинският съвет има двойни стандарти и посочи, че в детските градини в селата Благоево и Киченица също има малко деца, но тях не ги закриват. Според него решението за ликвидиране на забавачницата е на политическа основа, защото той е представител на различна партия от управляващата.

Протестът на осенчани подкрепиха общинските съветници Елка Неделчева от БСП и Иво Димитров от Реформаторския блок, според които закриването на градината ще възпрепятства задължителното обучение на 5 и 6-годишните деца в подготвителна група.

Според Елка Неделчева вариантите за решаване на проблема са два – Общинският съвет да отмени взетото решение за закриване на ДГ „Иглика“ или да гласува повторно откриване на детската градина, което е по-дългата и тромава процедура.

„Ще търсим съмишленици сред общинските съветници за внасяне на докладна записка за отмяна на взетото решение от декемврийската сесия за закриване на градината, друг е въпросът дали ще бъде подкрепена“, заяви председателят на групата съветници от БСП Елка Неделчева. Тя допълни, че решението на местния парламент е в разрез с политиките за превенция на ранното отпадане от училище и с наредбата за приобщаващо образование.

При закриване на единствената градина в село Осенец алтернативата на родителите е да се насочат към най-близката градина „Здравец“ в село Гецово или към заведения в Разград.

„Много от родителите не са съгласни да запишат децата си в детски градини в други населени места, представете си какво е едно 2-годишно дете да пътува всеки ден, особено зимата при минус десет градуса“, каза една от протестиращите майки на децата, които посещават забавачницата – Яница Станчева. Младата жена отправи апел към общинските съветници да преосмислят решението си, от което зависи образованието на техните деца.


Антония КИРИЛОВА